Yas Marina – Abu Dhabi

By  | 

Azt hiszem elmondhatjuk sikeresen vette az első nagy megmérettetést Abu Dhabi frissen átadott F1 versenypályája a Herman Tilke tervei alapján készült Yas Marina Circuit. A természetes félszigeten (ez az Egyesült Arab Emirátusokban nagy szó!) elterülő több mint 160 hektár kiterjedésű giga-komplexum rendkívül gyorsan készült el. A teljes beruházás mintegy 36 milliárd dollárba került.

Nézzük mit tud a pálya! Hivatalosan, középen mérve 5555 m hosszú, azonban a tökéletes íven haladva 5491 m-re rövidül a 12-16 méter széles aszfaltcsík. Összesen 20, 9 jobbos és 11 balos kanyart tartalmaz, érdekessége pedig, hogy az órajárásával ellentétesen kell haladni. A leghosszab egyenes 1173 méter hosszú, amelynek a végén 317km/h-ra gyorsítanak a versenyzők és ez nem a célegyenes.

A kanyarok közül a 180 fokban visszafordító hajtűkanyar talán a legérdekesebb, mely egy stadion szerű lelátó előtt halad el. Egyébként az együttesen 50 000 néző befogadására alkalmas lelátók mindegyike fedett, ebben is egyedülálló. Persze esőtől nem igazán kell tartani, inkább könyörtelen napsütéstől védenek a tetők.

Az öt és fél kilométeres pálya egy kis trükkel két kisebb (3,15 km + 2,36 km) pályára osztható, melyeken akár egyidőben is tarthatnak versenyeket. 

A pálya vége felé egy futurisztikus híd alatt húznak át a versenyzők, mely nem más mint a pálya közepére épült 5 csillagos Yas Hotel két felét összekötő üvegfolyosó. Az inkább olimpiai sportcsarnokra emlékeztető 217 méteren átívelő kupolát 5800 gyémánt alakú üvegpanel díszíti, mely sötétedés után pazar megvilágításban pompázik. 

A hotel mind az 500 szobájából remek kilátás nyílik a pályára, persze ennek durván meg is kérik az árát. A város vezetősége a szegény turistákra való tekintettel az 5 csillagos hotelek, így a Yas Hotel esetén is $1100-ban (205 000,- Ft) maximálta egy éjszaka árát, ami még a $600-os (110 000,- Ft) 3 napra szóló versenyjegy árakhoz képes is elég húzós! Igaz a VIP jegyekért ennek többszörösét $4500-t (835 000,- Ft) kellett leszurkolni és az elnöki lakosztályt természetesen nem érintette az ármaximalizálás, csak a mezei deluxe szobákat. Az 570 m2-es lakosztályban 1 millióba fájt egy éjszaka. A hotelhez saját yachtkikötő is csatlakozik, aki azzal érkezne.

A Yas komplexum harmadik nagy látványossága lesz a 2010-ben megnyíló Ferrari World, mely a világ legnagyobb beltéri vidámparkja címre tör. Az impozáns, tűzvörös csarnokban több mint húsz hullámvasút és egyáb attrakció kap helyet. A Formula One hullámvasút a versenypálya vonalát követi, az utasoknak pedig hasonló élményben lehet részük, mintha egy F1-es autóban zúznának végig a pályán. A G-Ride pedig csarnok tetjén lévő lyukon keresztül 60 méter magasra katapultálja az izgalomra vágyókat.
Még több fotó a tovább után!