Kincskereső robotteknős

By  | 

ucat-robot1-537x358

A tengerek fenekén, elsüllyedt hajók gyomrában még rengeteg kincs és régészeti szempontból felbecsülhetetlen értékű ereklye hever érintetlenül, nagyrészt amiatt, mert a hagyományos ROV (Remotely Operated Vehicle) robotok kissé esetlenül mozognak és túl nagyok ahhoz, hogy a szűk és nehezen megközelíthető résekbe befurakodjanak.

u-cat-robot-turtle

A tallinni University of Technology biorobotikai központjának kutatói egy kis robotteknősben látják a megoldást, ami tulajdonképpen nem más, mint a ROV-merülőegységek módosított változata. A U-CAT felderítőrobot valóban a tengeri teknősökre hajaz négy mechanikus uszonyával, tud velük lebegni, megfordulni, előre és hátra haladni, amire a propelleres változatok csak nehezen és a vizet eléggé felkavarva képesek.

u-cat-3

u-cat-2

A ROV-oknál lényegesen olcsóbb robotteknősök kitűnően alkalmasak a felderítésre, a fedélzeti kamerájuk segítségével mindegyik roncs belsejéről háromdimenziós térképet készítenek, amik segítenek a régészeknek azonosítani az értékes leleteket.

u-cat-4

Az észtek teknőcét december 1-ig a londoni Science Museum-ban a Robot Safari kiállításon élőben is ki lehet próbálni, és bár a U-CAT közel sem olyan kifinomult, mint a svájci Naro-Tartaruga, jövő évtől az EU archeológiai missziókkal foglalkozó ARROWS projektje keretében már élesben is bevetik a Balti- és Földközi-tengerben, további roncsok után kutatva.

1 hozzászólás