Egyszerre 10 rekordot is megdöntene a Valravn hullámvasút

By  | 

Az Ohio állambeli Sandusky városában lévő Cedar Point vidámpark nem kevesebb, mint 10 (tíz) rekordot is megdöntene most épülő, Valravn néven futó hullámvasútjával. A Valravn a világ legmagasabb, leggyorsabb és leghosszabb hullámvasútja címre tör, igaz annyi azért árnyalja a képet, hogy a szabadesős hullámvasutak kategóriájában, ami azért erősen leszűkíti a mezőnyt. A Valravn ennek ellenére elég meredek lesz és talán még a tizenegyedik, a legtöbb hányást előidéző hullámvasút címet is elhódíthatja.

valravn-hullamvasut-szabadeses-rekord-03

A Cedar Point új hullámvasútja két darab szabadeséses szakaszt foglal magában, a legmagasabb 65 méter, mintegy 20-22 emelet magasról billen alá függőlegesen, utasokkal arccal lefelé. A szabadesés leggyorsabb pontján 121 km/h sebességgel zuhannak a vállalkozók. A hullámvasút több mint 1km, pontosabban 1041 méter hosszú, így még jutott hely még egy kisebb 38 méteres szabadesős zuhanásnak is.

hullámvasút

Az utasok nem vonatszerűen egymás mögött, sokkal inkább moziterem-szerűen 3 sorban ülnek nyolcasával, összesen 24-en. Bár jegyezzük meg elég béna moziterem az, ami összesen három sorból áll.

valravn-hullamvasut-szabadeses-rekord-05

A csinált rekordokat döntögető hullámvasút építése már megkezdődött, várható átadása valamikor 2016-ban lesz. Ugyanaz a svájci cég, a Bolliger & Mabillard tervezte, akik az Észak-Karolinában lévő minden paraméterében durvább Fury 325 hullámvasutat is megálmodták. A Furry 325 2km hosszú, 99 méter magas, van benne egy 98 méteres zuhanás (de nem teljesen függőleges szabadesés, csupán 81 fokos a lejtő, így maradt ki a Valravn által képviselt kategóriából), max. sebesség: 153 km/h

valravn-hullamvasut-szabadeses-rekord-04

A Valravn és a Cedar Point közös rekordjai:

  1. Legmagasabb szabadeséses hullámvasút (68 méter)
  2. Leggyorsabb szabadesés hullámvasúton (121 km/h)
  3. Leghosszabb szabadesés hullámvasút (1041 méter)
  4. Legtöbb inverz, fejjel lefelé történő utazás (3 alkalom)
  5. Legmagasabb szabadesés hullámvasúton (65 méter / emelet)
  6. Legmagasabb hurok (50 méter / 17 emelet)
  7. A legtöbb 90 méternél magasabb hullámvasút egy vidámparkon belül (5 db)
  8. A legtöbb hullámvasút egy vidámparkon belül (72!)
  9. Összesítve a leghosszabb acél hullámvasút pálya egy vidámparkon belül (15,9 km)
  10. A leghosszabb összesített hullámvasút pálya egy vidámparkon belül (18,32 km)

https://www.youtube.com/watch?t=1&v=ZEWkK0WJZjc