Napelemes e-papír

By  | 

A tajvani AU Optronics a világ egyik legnagyobb LCD-panel gyártója, többek közt a Samsung és az LG számára szállítja a kijelzőket, de közben maga is folyamatosan kísérletezik a legújabb e-papír technológiákkal, úgy látszik a flexibilis telefon mellett más platformon is hajlékony megoldásokat keresnek.

Az egyelőre „Unplugged Flexible E-Paper Display” fedőnéven futó projektben olyan e-olvasót mutattak be az FPD International 2011-es eseményen, ami az e-ink alapú könyvolvasást szó szerint kézzelfoghatóvá teszi, ehhez egy flexibilis TFT-felületet használtak, és ráillesztettek egy ultravékony, szilikonból kiöntött napelemes réteget. A természetes napfényből körülbelül 1 wattnyi energia nyerhető, ami az olvasónak elég is lenne (az 50 Hz-es képfrissítésre csak pár száz miliwatt kell neki), azonban egyelőre egy külső töltőt is bevetnek, hogy fedezzék a lakáson belüli fényveszteséget.

Felbontás 600×800 pixeles,és 6 inch-es (~15 cm) képátlóval bír, a vastagsága/vékonysága pedig döbbenetesen kicsi, mindössze 0.13 mm, nincs is egy súlycsoportban egy Kindle vagy egy Nook könyvolvasóval, hiszen nem kell külön hely wifi-egységnek, flash-háttértárnak vagy processzornak, a rugalmas kialakításnak köszönhetően behajtható, elcsavarható, besuvaszthatjuk majd bármilyen kisebb táskába.

Világos, hogy még nem kiforrott technológiáról van szó, elég csak a dokumentumtárolás hiányára utalni, a koncepció azonban egyértelműen bebizonyította, hogy az e-olvasókat nem feltétlenül csak egy izmos hardverelemekkel teletűzdelt, zárt rendszerű tabletként kell elképzelni.

8 hozzászólás