Napelemes e-papír

By  | 

A tajvani AU Optronics a világ egyik legnagyobb LCD-panel gyártója, többek közt a Samsung és az LG számára szállítja a kijelzőket, de közben maga is folyamatosan kísérletezik a legújabb e-papír technológiákkal, úgy látszik a flexibilis telefon mellett más platformon is hajlékony megoldásokat keresnek.

Az egyelőre „Unplugged Flexible E-Paper Display” fedőnéven futó projektben olyan e-olvasót mutattak be az FPD International 2011-es eseményen, ami az e-ink alapú könyvolvasást szó szerint kézzelfoghatóvá teszi, ehhez egy flexibilis TFT-felületet használtak, és ráillesztettek egy ultravékony, szilikonból kiöntött napelemes réteget. A természetes napfényből körülbelül 1 wattnyi energia nyerhető, ami az olvasónak elég is lenne (az 50 Hz-es képfrissítésre csak pár száz miliwatt kell neki), azonban egyelőre egy külső töltőt is bevetnek, hogy fedezzék a lakáson belüli fényveszteséget.

Felbontás 600×800 pixeles,és 6 inch-es (~15 cm) képátlóval bír, a vastagsága/vékonysága pedig döbbenetesen kicsi, mindössze 0.13 mm, nincs is egy súlycsoportban egy Kindle vagy egy Nook könyvolvasóval, hiszen nem kell külön hely wifi-egységnek, flash-háttértárnak vagy processzornak, a rugalmas kialakításnak köszönhetően behajtható, elcsavarható, besuvaszthatjuk majd bármilyen kisebb táskába.

Világos, hogy még nem kiforrott technológiáról van szó, elég csak a dokumentumtárolás hiányára utalni, a koncepció azonban egyértelműen bebizonyította, hogy az e-olvasókat nem feltétlenül csak egy izmos hardverelemekkel teletűzdelt, zárt rendszerű tabletként kell elképzelni.

8 hozzászólás

 1. dani

  2011. november 7. hétfő at 11:01

  Egy E-ink kijelzőnek mióta van 50hz-es képfrissítése? :-/

 2. Jamesch

  2011. november 7. hétfő at 11:38

  Hát ezaz hogy nem e-ink hanem TFT a poszt szerint, amit magam sem értek. E-inkkel bőven elég lenne az 1W kb bármeddig mert csak frissítéskor vesz fel energiát

 3. Jamesch

  2011. november 7. hétfő at 11:38

  Talán gyártástechnológiai bonyolultság lehet a válasz amugy

 4. dave

  2011. november 7. hétfő at 11:59

  Nekem csak az nem világos, hogy 0,13mm vastagságnál hova fér az elektronika..?

  (Örs, menj vissza dolgozni..:))

 5. Dunstan

  2011. november 7. hétfő at 12:58

  Ez egy kissé összevissza cikk egy kissé összevissza technológiáról. Az tft-felületű e-papír készülék kézzel foghatóvá fogja tenni fogja az e-ink technológiát? A mindössze 0,13 mm vastag készülékben tényleg nem kell wifi, mivel ez csak egy kijelző, a készülék az hozzá csatlakozik, a megszokott processzorokkal, memóriákkal, akumulátorokkal (mert nem süt mindig a nap, a tft meg eszik rendesen), wifi és egyéb egységekkel, lásd a fekete talpat a képen

 6. Shg

  2011. november 7. hétfő at 17:23

  hiszen nem kell külön hely wifi-egységnek, flash-háttértárnak vagy processzornak,

  Miért ne kellene?

  Egyébként aki látott már wifis egeret tudja, hogy az usb rádió csak egy pöcök. Ennek a masinának meg csak fogadnia kell a jelet, küldeni nem nagyon. Max ha navigálsz.

  Szóval szerintem egy kisebb méretű könyv szerű fekete táskában hurcibálható dobozban elferne minden ami kell. Akku, amire fel lehetne passzolni, processzor, wifi, ram.

 7. Shg

  2011. november 7. hétfő at 20:53

  De akar telorol is mukodtetheto volna

 8. vgabriel

  2011. november 8. kedd at 15:07

  Milyen izgalmas, hogy egy néhány éven belül világszerte, már-már természetesnek tetsző technológia születésének és fejlődésének lehetünk tanúi. :)