Nokia Kinetic Device – flexibilis okostelefon

By  | 

A Nokia igyekszik ismét reflektorfénybe kerülni, a siralmas negyedéves eredmények után idén februárban elhatározta, hogy dobja a saját fejlesztésű Symbian-t és most már átáll Windows-os operációs rendszerekre, a legújabb típusokat (Nokia Lumia 710 és 800) épp most mutatták be Londonban.  Azonban a CNET újságírója a Nokia World 2011-es eseményen kiszúrta, hogy van még más is a finn gyártó tarsolyában.

A Nokia ugyanis egy hajlítható okostelefon prototípusát is bemutatta, megcáfolva azt az alapfelfogást, miszerint minden telefonnak merev kialakítása kell hogy legyen. Az egyelőre Nokia Kinetic Device fedőnéven futó modell tényleg úgy nyújtható és hajlítható, mint egy gumilap, többek között a flexibilis OLED-kijelzőnek köszönhetően.

Nem csak parasztvakításra jó a csavargatás, például fotók és weboldalak zoomolására lehet be és visszapattintani a két végét, vagy akár zenelejátszásnál a szám megállítására és lejátszására göndöríthetjük fel vagy le a telefont. Az újfajta technológia tömeges alkalmazása még nem időszerű, de érdekes koncepció lehet az okostelefonok és tabletek fejlesztési irányát illetően, például kiválthatja a multitouch-os kezelést, illetve kiegészítheti az érintőképernyős megoldásokat, arról nem is beszélve, mennyire strapabíróbb lenne egy-egy modell, mint például egy sérülékenyebb iPhone-üvegborítás.

A tovább után a kiállított prototípusról egy hajlítgatós videó is megnézhető.