YotaPhone 2 gyorsteszt – kétélű fegyver

By  | 

Nagyobb kijelző, gyorsabb processzor, még több megapixeles kamera, nagyjából azok a paraméterek, amik mentén a nagy mobilgyártók versengenek a vásárlókért, miközben a formatervek annyira hasonlítanak egymásra, hogy márkajelzés nélkül lassan a legnagyobb konkurenseket is nehéz lesz megkülönböztetni.

yotaphone_2_11

Az oroszok szerencsére nem csak ruletten, hanem az üzleti életben is szeretnek kockáztatni és letérni a kitaposott ösvényről. Fekete doboz érkezett az eMAG.hu-tól, benne az oroszok titkos kétélű fegyverének második generációs, továbbfejlesztett változata, a YotaPhone 2, amelynek egy gyönyörű e-ink kijelző figyel a hátlapján, de ennyire még ne szaladjunk előre.

yotaphone_2_teszt_04

A csomagolás túlélőkészletként teríthető ki az asztalra, a titkos fiókokban pedig a tartozékok lapulnak úgy, mint az öt különböző méretben érkező fülhallgató végződés, a töltő, illetve a nano-SIM kipattintására alkalmas tű. A megszokottnál ívesebb vonalvezetésű monoblock ház nem nyitható, így a 2500 mAh kapacitású aksi sem cserélhető. A nano-SIM pedig érdekes módon helyezhető be: a hangerőszabályzó gomb, mint titkos ajtó, a közepébe szúrt SIM tűvel teljes kicsúsztatható és ide kerül a kártya.

yotaphone_2_16

Az elsődleges kijelzőről és a készülékről általánosságban csak pár szóban, hiszen az nem tér el jelentősen egy felsőkategóriás Androidos mobiltól. Elől egy 5”-os Full HD (1920x1080px) felbontású AMOLED érintőkijelző található (442 ppi), melyet Gorilla Glass 3 védelmez a külső behatásoktól. Belsejében egy 2,2 GHz-es quad-core Qualcomm Snapdragon 801 proci ketyeg, amit 2GB RAM és 32GB háttértár támogat. Ez tökéletesen elég a zökkenőmentes használathoz. A YotaPhone 8 megapixeles hátlapi és 2,1 mp-es előlapi kamerát kapott. Az NFC-s teló vezeték nélkül tölthető. A készülék méretei: 144,9 x 69,4 x 8,95 mm, súlya 145 gramm.

yotaphone_2_teszt_03

És végre elérkeztünk a desszerthez! A különleges, zseniális fícsör, ami miatt nem csak picit más, hanem határozottan kiemelkedik az egyenmobilok közül: a hátlapján egy másodlagos e-ink kijelző található! Az érintésérzékeny e-papír megjelenítő 4,7” képátlójú, 960×540 pixel felbontású (235 ppi) és az elsődleges kijelzőhöz hasonlóan Gorilla Glass 3 védi. A Szürke ötven árnyalatát ugyan nem tudjuk megnézni a kijelzőn, mivel az csak 16 fokozatban képes a fehértől-feketéig az a szürkeárnyalatok megjelenítésére. Azonban hátsó kijelzőt nem is videózásra találták ki, viszont regény formájában simán elolvashatjuk, hiszen az e-book olvasókban (pl. Kindle) is hasonló e-ink kijelző található, melynek számos előnye van:

  • Természetes fényben, a szabadban, napsütésben, tengerparton is ugyanolyan jól olvasható, mint egy hagyományos papír alapú könyv, nem csillog, a szemnek a legkevésbé zavaró
  • Energiafelvétele minimális, ha nem változik a kép (pl. a hátlapra beállítunk egy fix hátteret) akkor gyakorlatilag nulla a fogyasztása, egyedül a kijelző tartalmának megváltoztatása (pl. lapozás az e-könyvben) igényel aksiidőt. Mindezek okán a hátlapi kijelző always-on, azaz nem lehet kikapcsolni (max. fekete hátteret megjeleníteni)
  • Bekapcsolt 3G mellett, a Yota Readeren 109 órát olvasgathatunk (azaz napi 8 óra használat mellett majdnem 2 hetet)

E-könyv, emailek és későbbre elmentett weboldalak szem- és aksikímélőbb olvasgatása mellett egyéb trükkökre is használható a hátlapi kijelző, amit számos előre telepített app támogat. Az e-ink kijelző, mivel nem bocsát ki fényt, olyan, mintha nem is kijelző lenne, hanem egy fekete krétatábla, amire felfirkáltak valamit. Így használhatjuk statikus infó, például egy háttérkép, logó megjelenítésére. Eggyel továbblépve megjeleníthetünk dinamikus widgeteket, óra, időjárás, emailek, üzenetek, híváslista, de akár tükrözhetjük is a főképernyőt a hátlapra.

A hátlapi kijelzőt feloldva – aminek az unlockolása a valamivel lassabb reakcióidő miatt kicsit körülményesebb, mint a „címlap” felnyitása – elérjük a teljes funkcionalitású rendszert (csak fekete fehérben). Azaz a főképernyőn mindent gyorsabban intézhetünk, a hátlap elsősorban infókijelzésre, olvasásra van kitalálva, de ha kell kicsit lassabban ugyan, de itt is megoldhatunk bármit. Ami pedig az adatvédelmet illeti: ha felveszünk egy hívást, akkor ne aggódjunk a hátlapon nem látszik kivel beszélünk éppen.

yotaphone_2_teszt_06

Jó látni, hogy az oroszok szembe mennek a biztonságos mainstreammel és egy különc mobil formájában újat mernek alkotni. Lehet sokan legyintenek a másodlagos kijelzőre, pedig nem egy öncélú funkcióról, hanem a mindennapokban is hasznos megoldásról van szó. Hacsak az e-book olvasóra gondolunk, a nagyon jól összerakott, felsőkategóriás 2in1 készülék máris igazolhatja az árát. Az első modell anno nem jutott el Magyarországig, de a második generációs YotaPhone már hivatalosan is megvásárolható. Kizárólagos hazai forgalmazója az ingyenes házhozszállítást kínáló eMAG.hu webáruház.