Canon EOS 1D Mark IV – éjjellátó, sorozatlövő, 1080p full HD videó

By  | 

A Canon EOS 1D sorozat kétségkívül az egyik, ha nem a legnépszerűbb profi DSLR, a Canon mindenkori csúcsmodellje, mely eddig három szériát élt meg, ma reggel pedig bejelentették a legújabbat, a Mark IV-et, mely mint elvárható volt szinte minden paraméterében túlmutat elődjén. Persze vannak 1D sorozatnál komolyabb és drágább vázak (pl. Phase One, Hasselblad, Leica S sorozat stb.), de ha az ár/értéket (a profi kategóriában), felhasználhatóságot, sokoldalúságot nézzük, akkor mindenképpen az egyik legjobb vétel, annak, aki megengedheti magának.

Egyébként fura, hogy a Mark III után nem az ötös, hanem a négyes következett, hiszen a japánoknál a négyes még baljósabb jelentésű, mint nálunk a 13, nem csak általános szerencsétlenséget, hanem kimondva egyenesen halált jelent, így nem csoda, hogy a szigetországban 4 helyet 3 golflabda kerül egy csomagba, a szállodákban nincsen 4-es szoba és sokszor a 4. emeletet is átugorják. Illetve ha a kedvenc Canon Powershot G szériámat nézzük, ott is láthatjuk, hogy a G1-G11 sorozatból a 4-es valóban kimaradt. Na ennyit a japán 13-ról, vissza a fényképezőgéphez.

Nézzük a legfontosabb újításokat, majd a desszertet a végén! Az APS-H méretű CMOS képérzékelő 10-ről 16 megapixelesre hízott. Sorozatlövésben masszív 10 kép/mp-es sebeséggel pörgeti a rendszert és 121 JPEG-ig bírja egy szusszal. A 45 pontosra bővült autofókusz rendszer 39 kereszt típusú érzékelővel minden körülmények között állja a sarat. A 3”-os Clear View II LCD kijelzőn élőképet mutat. Belsejében kettős DIGIC 4 képfeldolgozó proci ketyeg és nem hiányozhat az EOS integrált tisztítási rendszere sem.

A két legizgalmasabb funkció, paraméter maradt a végére. Az 1D Mark IV is megkapta a kistesó 5D-ben már bemutatkozott full HD (1080p) mozgóképrögzítési képességet, mely szintén lélegzetelállító dolgokra képes. 720p-bn egyébként 60 képkocka per mp-cel, míg 1080p-ben 24-25-30 fps-sel tud videót rögzíteni.
Másik érdekesség a rendkívül nagy, négy lépéssel 102400-ra kibővített ISO tartomány, melynek segítségével majdnem teljesen sötétben, minimál fénynél is érdekes dolgokra képes.

És ez utóbbi két funkciót ki is demonstrálhatná hitelesebben, mint az 5D promo/demo kisfilmjét (szintén kötelező darab!) forgató Vincent Laforet? Természetesen Vincent már jó előre megkapta a prototípust, hogy a mai bejelentésig legyen ideje leforgatni az 1D Mark IV full HD, képrögzítési és szinte éjjellátó képességeit bemutató éjszakai üldözős kisfilmet, mely a tovább után megtekinthető. Ja és az árcetli: $4999 (925 000,- Ft)

Full HD 1080p-ben pedig ezen a linken: Nocturne 1080p

Full HD 1080p-ben pedig ezen a linken: Nocturne 1080p