A történelem leghosszabb dugója: 100 km 12 nap alatt

By  | 

Szombat délelőtt Balaton felé vagy vasárnap este Budapest irányába nagy volt a forgalom az M7-esen? Azt hiszem újraértékelnénk a dugó fogalmát, ha kínaiakhoz hasonlóan 12 napot kellene vesztegelnünk egy 100 km hosszú kocsisorban. Mert hogy ilyen is volt.

Kínában rengetegen élnek és így rengeteg autó is van. Jelenleg több 300 millió embernek van jogosítványa (az Egyesült Államok lakossága 313 millió) és a járművek száma is átlépte a 150 milliót, évente 14 millió új autót adnak el, csak Pekingben 7 millió autó futkos az utakon. Épülnek az autópályák is, de azért nem ilyen tempóban.

dugo2

Ennyi sáv nincs Kínában, a fotó a Los Angeles környéki napi ingázó forgalmat mutatja, de illusztrációnak mindenki szereti ez a képet használni, ha gigadugóról van szó.

Így nyilván bekövetkezett, aminek be kellett következnie: 2010 augusztusában a Peking-Tibet autópályán kialakult torlódás nem hivatalosan elnyerte a történelem legnagyobb közlekedési dugója címet. Több mint 100 km hosszan állt a kocsisor és volt olyan autós, aki közel két hetet, 12 napot töltött a dugóban.

A dugót nem a rossz időjárás és nem is a Balatonra igyekvő forgalom okozta, hanem éppen az út építéséhez szükséges anyagokat szállító teherautók, akiknek sikerült 3 km/órás átlagsebességgel haladniuk, majd szép lassan a lehajtókat is blokkolniuk, így a menekülési útvonalakat is sikeresen elzárták, mintha csak szándékosan szerették volna kelepcébe csalni az autókban rekedt több tízezer embert. A dugó durván beállt a kezdeti 3km/órás tempó 3km/nap tempóra csökkent később.

kina-dugo-2

Persze nem is Kínában lennénk, hogyha az élelmes környékbeliek nem használták volna ki a helyezet. Az autópálya mentén aranyárban kezdtek el vizet, ételt és cigit árulni. Sőt volt, akit megkéseltek, ha nem vásárolt, illetve kamionokat is fosztogattak, többnek leszívták az éj leple alatt a benzintartályát, miközben a sofőr aludt. Korrekt összefogás… A helyszínre vezérelt 400 rendőr sem tudott sokat enyhíteni a helyzeten. Illetve voltak olyan hibbantak, akik egy-egy sikeresen megnyitott lehajtó ellenére ragaszkodtak az eredeti legrövidebb útvonalhoz és inkább a pályán maradtak.

Kína: télen sem könnyebb, a hó sem segít

A Guiness rekordok könyve szerint azonban nem ez volt a leghosszabb dugó a világon, legfeljebb időtartamban és szenvedésben. Ami km-ben kifejezett hosszt illeti, vannak még erősebb versenyzők:

2013.11.14. Sao Paulo, Brazília: 309 km

Itt a mérési metódus nem egyértelmű, de értelmezésem szerint nem egy két város közötti 309 km-es autópálya-szakaszról van szó, hanem a városban és körülette lévő utakról. Sao-Paulo 868 km-es fő úthálózatát folyamatosan monitorozzák és ezen a szép novemberi napon 35,9%-án órákig nem mozdult a forgalom, így jött ki a 309 km-es dugó.

brazil-sao-paulo-dugo

1980.02.16. Párizs – Lyon autópálya: 175 km

A rossz időjárás és a hirtelen meginduló tömeg okozta, semmi extra.

2012.november: Moszkva: 200 km 3 nap

A hirtelen leszakadó hó miatt 200 km-es 3 napos mozdulatlan dugó alakult ki az M-10-es autópályán.

m10-traffic-jam-moscow-st-petersburg

2005. Szeptember: Houston: 160 km 2 nap

A Rita hurrikán elől próbált menekülni a város, becslések szerint 2,5 millió ember indult majdnem egyszerre útnak, de a 45-ös autópálya nem bírta a forgalmat, rettenet torlódás alakult ki, amit több mint 48 óra múlva sikerült csak feloldani.

1990.08.12. Tokió: 135 km

Éppen nyaralni indult mindenki, amikor egy közelgő tájfun miatt evakuálni kellett a város egy részét, így 15.000 autóból álló 135 km-es kocsisor alakult ki rövid idő alatt.

1990.04.02. Berlin: 48 km

A fal ledöntését követően 18 millió jármú indult el a szabadság felé ezzel óriási dugót okozva, így a szabadság első napja az autók fogságában telt. Az úton 48 km-es dugó alakult ki, a benzinkutakon 4-5 órás sorok kígyóztak.

berlini-fal-dugo-1990

1969.08.15. Woodstock fesztivál: 40 km

Az első Woodstock fesztiválon 50 ezer résztvevőre számítottak, de valamivel többen 500 ezren indultak neki, így hamarosan 40 km hosszú álló kocsisor alakult ki, de ez a Woodstockra igyekvőket akkor annyira nem viselt meg.

woodstock-1969