Egészalakos mamutfenyő fotó

By  | 

Mamutfenyőfotósnak lenni sem könnyű. Az 100 méteres fák általában nem egy sivatag közepén magasodnak, hanem ahogy azt a fáktól elvárhatjuk erdőben, sok hasonló méretű fa között élnek (cserébe legalább nem mozognak). Így messziről legfeljebb a tetejüket lehet lefotózni, közelről, alulról, nem túl előnyös szögből pedig szintén nem sokat látunk. Hiába fel kell nőni a feladathoz.

Michael Nichols, a National Geographic természetfotósa már évek óta csak fákat fényképezget és megelégelte, hogy a mamutfenyőkről nem lehet rendes egészalakos képet készíteni, így gondolta túljár az eszükön.

A kaliforniai Prairie Creek Redwoods parkban szemelte ki leendő modelljét egy 1500 éves 100 méteres magas mamutfenyő képében. Michael és csapata közel egy évig tervezgették a projektet, közben többször megmászták a faóriást.

Végül egy speckó giroszkóppal egyensúlyban tartott szerkezetre három különböző irányba néző fényképezőgépet rögzítettek, melyet egy robotikus, távvezérelhető csigával felhúztak a fa tetejére. Három hét munka és próbálgatás után összeállt a dolog. A lefelé ereszkedő szerkezettel a fa minden apró részletét befotózták, majd az így született 83 fotóból összeállt a függőleges panorámakép.
Az 1 év + 3 hét alatt elkészült fotó költségvetésére (engedélyek, emberek, biztosítás, fotós cucc stb.) azért nagyon kiváncsi lennék….

A végső mamutfenyős panorámakép és az “így készült” videó a tovább után.


5 hozzászólás

  1. uxxx

    2009. október 12. hétfő at 20:25

    :-D

  2. hupi

    2010. december 28. kedd at 08:50

    nyomikk