300 méter magas és levelei vannak – Taiwan Tower

By  | 
Ázsiában úgy néz ki, reneszánszát éli a toronyházak építése: a Közel-Keleten Dubai, a Távol-Keleten pedig Sanghaj ésTajvan versenyez vállvetve az extrém magasépületek extrém gyors felhúzásában, az elmúlt évek termései többek közt a 800 méteres Burj Dubai, a sörbontó alakú shanghaji pénzügyi központ és a tajvani Taipei 101-es torony
Most ismét a tajvaniak mozgolódnak, és Taichung városában tervezik felépíteni a következő épületcsodát, a Taiwan Towert. Magasságban nem fogja megverni a több mint 500 méteres fővárosi Taipei 101-et, de ebben városban ez lesz az eddigi legmagasabb, egészen pontosan 984 lábnyi (300 méteres).
 
A koncepció ezúttal egy fát idéző, organikus megoldás: a központi szerkezetből kiszögellésszerűen helyezkednének el az ovális megfigyelő-platformok, amik az épület oldalán található síneken mozognak majd hélium és propellerek segítségével (de persze ősszel nem fognak lehullani a levelek). Stefan Dorin építész (D.S.B.A.) elmondása szerint a Taiwan Towerben a platformok egyenként 50-80 ember befogadására lesznek képesek, és káprázatos látványt fognak nyújtani a városról és a szigetről. Egyfajta függőleges óriáskerékként fog funkcionálni, de remélhetőleg anélkül, hogy a tetején átfordulnának a buborék-platformok, mert különben másfajta élményről lesz emlékezetes a toronytúra. Amúgy múzeumokat, irodákat, éttermeket, konferencia-központot is terveznek az épületbe, hogy belátható időn belül megtérüljön a beruházás, de a projekt olyannyira komoly, hogy a mostani terveket felhasználva már 2012-ben megkezdik az építését.