Robotlakájt minden háztartásba – RoboDynamics Luna

By  | 

Fred Nikgohar feltaláló, ötletgazda mert nagyot álmodni. 10 éven belül minden otthonba háztartási robotot szeretne és akkora áttörésnek látja, mint anno a számítógép. Hááát amit eddig mutatni tudott, mind adatok, mint videó formájában messze nem  győzött meg. Kicsit komolytalannak látszik, de azért nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

A RoboDynamics portékája a 160-170 cm magasságú Luna becenévre hallgató házirobot leviszi a kutyát sétálni, felszolgálja a vendégeknek a vacsorát, kibontja és odahozza meccsnézés közben a sört. De vajon tud-e porszívózni, mosogatni, virágot öntözni, dugulást elhárítani, rendet rakni, megszerelni az autót, villanykörtét cserélni, megengedni a fürdővizet, ingeket vasalni, lemenni boltba vagy éppen csöndben maradni, diszkréten visszavonulni, ha nincs szükség rá? Tud-e vajon új dolgokat tanulni?

Annyit tudunk, hogy Linuxon fut, 8 megapixeles kamerával és 3D érzékelőkkel rendelkezik, hogy ne menjen neki a falnak (ezt bármelyik robotporszívó tudja). Arca helyén egy érintőképernyő, rendelkezik még mikrofonnal és WiFi-n keresztül is képes utasításokat fogadni. 12V-os aksiról működik és egy töltéssel 4-8 órát bírja. Első körben év végéig 1000 darabot terveznek legyártani. Árcetli $3000 körül (550 000,- Ft) várható.

RoboDynamics Luna robot

A fejlesztők, amiket legfontosabbnak tartank kiemelni: (1) a Luna különböző bővítőportokon keresztül tovább bővíthető, fejleszthető, (2) teljesen opensource, az utolsó rezdülésig programozható (3) megfizethető, gazdaságos. Mindez nagyjából egy jó feleségről is elmondható.
Videó a tovább után!

6 hozzászólás

 1. M

  2011. május 25. szerda at 00:59

  Háát, ezt a szar videót meg a honlapjukat elnézve ez valami nagyon fake dolognak tűnik…

 2. Blesh

  2011. május 25. szerda at 10:17

  Minek valakinek kutya ha nincs ideje foglalkozni vele? (nem bútordarab) Ha valakinek akkora háza van, h kilométereket kell sétálni akkor meg is érdemli a vacsorafelszolgálási tornát, amúgy mi értelme? Aki pedig meccs nézés közbe nem tud felállni a saját söréért… őszinte részvétem. Nem értem miért akarnak minket ennyire elkényelmesíteni. Szeretem magam megcsinálni dolgaimat még akkor is, ha nem mindig esik a legjobban. Első dolgom ezzel a robottal egy önmegsemmisítő funkció lenne, vagy baltát állítanék a fejébe, esetleg beprogramoznám h nyírja ki az összes többit WIFI-n keresztül, s ha végzett menjen el nyaralni a mariana-árok fenekére. (igaz az is környezetszennyezés) A feltaláló meg emberelje meg magát, találjon fel olyat ami tényleg szükséges is lehet, (nem egy másik robot aki wc után kitörli) de ha nem megy, akkor lehet menni a parkba kutyaürüléket szedni azon emberek után akik meg tudják sétáltatni az ebet!

 3. Molly

  2011. május 25. szerda at 16:49

  Ok, cuki, csillog meg minden….de hogy megy le/fel a lépcsőn vagy hogy lép át egy küszöböt?

 4. Des

  2011. május 25. szerda at 21:06

  Olyan, mint a Jetsons-ban volt a szobalány-robot :D Én is azon a véleményen vagyok, hogy (egyelőre) felesleges, haszontalan kütyü.

 5. Dylan

  2011. május 26. csütörtök at 11:27

  Hát ezzel a sebességgel nem lesz túl népszerű. Viszont 2 ilyennel megnéznék egy robotpárbajt, ahogy lezúzzák egymást. :)
  Másra nemigen jó szvsz.

 6. Dini

  2011. június 3. péntek at 18:18

  Gagyi nagyon a videó