Robotlakájt minden háztartásba – RoboDynamics Luna

By  | 

Fred Nikgohar feltaláló, ötletgazda mert nagyot álmodni. 10 éven belül minden otthonba háztartási robotot szeretne és akkora áttörésnek látja, mint anno a számítógép. Hááát amit eddig mutatni tudott, mind adatok, mint videó formájában messze nem  győzött meg. Kicsit komolytalannak látszik, de azért nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

A RoboDynamics portékája a 160-170 cm magasságú Luna becenévre hallgató házirobot leviszi a kutyát sétálni, felszolgálja a vendégeknek a vacsorát, kibontja és odahozza meccsnézés közben a sört. De vajon tud-e porszívózni, mosogatni, virágot öntözni, dugulást elhárítani, rendet rakni, megszerelni az autót, villanykörtét cserélni, megengedni a fürdővizet, ingeket vasalni, lemenni boltba vagy éppen csöndben maradni, diszkréten visszavonulni, ha nincs szükség rá? Tud-e vajon új dolgokat tanulni?

Annyit tudunk, hogy Linuxon fut, 8 megapixeles kamerával és 3D érzékelőkkel rendelkezik, hogy ne menjen neki a falnak (ezt bármelyik robotporszívó tudja). Arca helyén egy érintőképernyő, rendelkezik még mikrofonnal és WiFi-n keresztül is képes utasításokat fogadni. 12V-os aksiról működik és egy töltéssel 4-8 órát bírja. Első körben év végéig 1000 darabot terveznek legyártani. Árcetli $3000 körül (550 000,- Ft) várható.

RoboDynamics Luna robot

A fejlesztők, amiket legfontosabbnak tartank kiemelni: (1) a Luna különböző bővítőportokon keresztül tovább bővíthető, fejleszthető, (2) teljesen opensource, az utolsó rezdülésig programozható (3) megfizethető, gazdaságos. Mindez nagyjából egy jó feleségről is elmondható.
Videó a tovább után!

6 hozzászólás