Környezetbarát háború hibrid tankokkal

By  | 

A haditechnikai fronton szó szerint nagyágyúnak számító BAE Systems már négy éve fejlesztgeti a hibrid meghajtású tank prototípusát.

A GVC (Ground-Combat Vehicle) a szárazföldi egységek között elsőnek számít a hibrid elektronika alkalmazását tekintve, akár 20%-nyi üzemanyag is megspórolható vele a harctéren a dízeles tankokhoz képest, és valamivel jobban is gyorsul. Végsebessége 70km/h.

A 9 méter hosszú és 5 méter széles monstrum 63 tonnát nyom, üzemanyag-tartályába 965 liternyi dízelolaj fér el, ezzel megközelítőleg 300 km-ig elvan, ami 320 liter fogyasztást jelent 100 kilométeren, szóval a hatékony üzemanyag-felhasználást elnézve még bőven van hova fejlődni. Bár az is igaz, hogyha ezeket a számokat arányosítjuk egy 2,1 tonnás, papíron 13,9 liter/100km fogyasztású X6-assal, akkor a 30x súly mellett mégsem fogyaszt 30x annyit.

A belső terében 12 személynek van hely, plusz az ammó, és ha tényleg csatára kerülne sor, egy ember nélküli 25 mm-es löveg és egy 7.62 mm-es kéttengelyes gépfegyver is simán bevethető rajta. Egy-egy GVC tank legyártása 12 millió dollárba kerül majd (~2,6 milliárd Ft), élettartamát tekintve pedig mintegy 30-40 évig lehet rá számítani.

5 hozzászólás