Kaptár Mexikóban: földalatti felhőkarcoló

By  | 

A BNKR Arquitectura mexikói építészcég különleges ötlettel rukkolt elő: Mexikóvárosban egy 65 emeletes épületet szeretnének felhúzni a város főterén, csak éppen nem a megszokott irányban. Felhőkarcoló helyett ugyanis földkarcoló (earthscraper) lenne a helyes megnevezése a több mint 300 méteres monstrumnak, amit piramisszerűen a földbe fúrnának a tervek szerint.

Hogy miért éppen lefelé építkeznének? Nos, nem kell rögtön a Kaptár című filmre gondolni, nem lenne annyira szupertitkos funkciója a földalatti objektumnak. A rendkívül sűrűn lakott mexikói fővárosban az azték és spanyol kulturális örökségnek köszönhetően rengeteg a műemléki védelem alatt álló, éppen ezért elbonthatatlan épület, sőt a magassági korlát is rendkívül szigorú, maximálisan 8 emeletesek lehetnek az új irodák és lakóházak. Nincs lehetőség felhőkarcolók felhúzására, marad tehát a lefelé való terjeszkedés.

A forgalmas, 57.600 m2 területű Zocalo téren egy üvegtetővel kezdődne a látványosság, ami beengedi a napfényt, és az átlátszó felületen sétálók az építmény aljára is leláthatnak majd, már akinek nincs tériszonya. Az azték vonalat a piramis-szerkezet és az első 10 emeleten helyet kapó múzeumi blokk reprezentálja, újabb 10 emeleten pedig lakások lesznek, amiben az az érdekes, hogy amíg a lakásig eljut az ember, addig végig kell haladnia a történelmi szinteken, hátha ragad rájuk némi kultúra. A többi szinten üzlethelységek és irodák osztoznak.

Középen egy nagyobb üres tér húzódik végig, ezt a jobb szellőzés és a megfelelő fényviszonyok miatt alakították így, de jó szolgálatot tesznek a tíz emeletenként beiktatott növénykertek is, mert friss oxigén azért lent is kell, és egy jó parki sétáért sem kell külön fentre utazni. Néhány hídszerkezet is benyúlik az aulába, így belül is lehet bámészkodni a „semmi közepén”, hasonlóan a Grand Canyon Skywalk-kilátójához.

A legalsó szinten az üzemeltetés foglal helyet, ahol az áramellátást és a vízszolgáltatást ellenőrzik, a felpumpálást és a szennyvíztisztítást pedig vízturbinákkal és szivattyúkkal oldják meg. A fűtés is megoldva, hiszen a geotermikus energia ilyen mélyen már eléggé érezhető. A fenntarthatóság jegyében megtervezett földalatti felhőkarcoló építésének tényleges megkezdése mindenesetre még odébb van.

Kapcsolódó cucc:

8 hozzászólás

 1. :-/

  2011. október 19. szerda at 14:39

  Izgalmas lehet amikor egy földrengéskor megreped valahol a köpeny és bezúdul a talajvíz, szépen feltöltve az egészet. (Pl. 1985-ben volt is egy 8.1 erősségű éppen itt.)

  • ;-)

   2011. október 20. csütörtök at 08:10

   Akkor ne menj ki az utcára, nehogy elcsapjon egy autó, meg ne igyál, nehogy félrenyelj és megfulladj! ;)

   • :-/

    2011. október 21. péntek at 15:57

    Kockázat mindig van, de azért nem mindegy, hogy mekkora. Orosz rulettet azért még nem szeretnék játszani. Amúgy az is érdekes lehet ennél az építménynél, hogy pl. tűz esetén hogyan vezetik el a füstöt…

 2. york ketchikan

  2011. október 21. péntek at 00:22

  na, mert a mai építészet anyaghasználata és a biztonsági előírások még biztos nem tartanak ott, hogy egy ilyen erejű földrengést energiáját megfelelő módon csillapítsák. áh, ne is álmodjunk ilyenről ….

 3. groundzero

  2011. október 22. szombat at 16:12

  nekem a groundzero jutott eszembe – ez nalam anno, amikor gondolkodtak mit epitsenek az ikertornyok helyere, tuti megnyerte volna az ikertornyok potlasara kiirt palyazatot…

 4. vadlama

  2011. október 22. szombat at 21:47

  naja … és ebbe repülő se fog beleszállni xD

 5. neuro-b2

  2011. október 31. hétfő at 14:15

  akkora az esélye hogy beleszáll mint egy 8.1es földrengésnek: D

 6. Molnár Csaba

  2012. június 17. vasárnap at 09:09

  Érdekes elképzelés és szép látványterv.Én jó megoldásnak tartanám persze az hogy a föld alá épül újabb problémákra kell megoldást találni a mérnököknek és gondolom fel kel hagyni a hagyományos acél és vasbeton szerkezetekkel de minden esetre merész elképzelés.Hasonlóan a Dubai pálmaszigethez ez is megvalósítható csak pénz kérdése.