Hullaszag a nappaliban, így teljes a házimozi

By  | 

Full HD 1080p, 3D, 7.1 surround hang, ambient háttérvilágítás, mivel lehetne egy filmet vagy egy játékot még valósághűbbé varázsolni, még milyen érzékekre lehetne hatni, hogy még teljesebb legyen az élmény, még inkább átadhassuk magunkat a filmnek vagy beleélhessük magunkat az adott virtuális világba? Szag, az kell nekünk!

A francia Olf-Action mozik részére már ideje gyárt különböző szagátadó berendezéseket (Odor-a-vision) így pár filmet már átdolgoztak, azaz kiegészítettek egy illat/szag sávval is. Ugyanúgy, ahogy a 3D is a mozikból indult a surround szagszerkezet is megjelenhet hamarosan otthonunkban, az íróasztalon a monitor két oldalon vagy a nappaliban a házimozi rendszer szerves részeként.

Az otthonokba szánt modell a beszédes SMELLIT nevet kapta és már nem csak 3D látványterveken vehetjük szemügyre, a felettébb dizájnos 8 csatornás, utas desktop hangfalra hajazó kütyüt, hanem a jelenleg okt.11-16. között futó lisszaboni design show-n már élőben is megtekinthető a prototípus!

A már régebb óta elérhető mozis verzió miatt több mint 40 szag / illatkapszula található a kínálatban. Olyan alap hangulat illatok, mint az afrika, india, keleties illatok, aztán különböző helyszínek illatai: régi ház, templom, étterem, tengerpart vagy kórház. Na ez utóbbitól pl. simán beájulnék, ha magas koncentrációban érkezne. Aztán vannak rossz szagok, büdös keverékek, füst, éget gumi, lószag, fenyőerdő. Jó illatok: süti illat, rózsa, sőt jó kedv illatot is képes árasztani. Aztán játszik még Calabria illata vagy a meztelen testek kapszula. Érdekes módon a darabolós filmekben kötelező vérszag hiányzik a palettáról.

Az otthoni elterjedése több okból kifolyólag is kétséges. Egy cartride 15 juró (kb. 4500 Ft). Felbontás nélkül 1 évig áll el, felbontva 6 hétig bírja, egy cartridge kb. 100 szagos film megnézéshez elegendő. De ha jól értem, akkor a teljes feltöltés az 180.000,- Ft, amit azért néha után is kell tölteni, szóval drágább mint a festékpatron a nyomtatóba.

A másik, ami kipróbálás nélkül nehezen érthető azaz ütemezés, a sztorihoz történő illesztés. Az oké, hogyha belépünk krematóriumba, akkor jön a permetezőből a masszív hullaszag, de ez nem olyan mint a zene kell pár mp vagy még több, amíg eljut az orrunkig, aztán hirtelen snitt, képváltás és egy kávézóban vagyunk, ahol a főhős egy hatalmas, még forró fahájascsigába készül beleharapni, miközben kávéját kevergeti. Hogy tűnik el a hullaszag? Elszívódik, felszívódik? Szagok tekintetében vajon hogyan oldják meg a hasonló élesváltásokat?

9 hozzászólás