Az Amazon Kindle Fire tüzet nyit a tablet-piacra

By  | 


Rendkívüli sajtóeseményen jelentették be szerda este az Amazon vadiúj tabletjét, a Kindle Fire táblagépet, úgyhogy az iPad felkötheti a képzeletbeli gatyáját, itt az egyik legkomolyabb kihívója. Épp itt az ideje, az Apple tabletje ugyanis nyomasztó, 68%-os részesedéssel bír a piacon, csak az előző negyedévben 9,3 millió darab iPad 2-t szórtak el. A Kindle Fire esetében az ár a leginkább szembeötlő, 199 dolláros árcímkével (kb. 42.000 Ft) ugyanis a legolcsóbb lesz a tabletek piacán, és rendesen odacsap az iPad diktálta árszabásnak.

Az Amazon Kindle Fire az eddigi Kindle-típussal ellentétben már nem e-ink alapú olvasásbarát kijelzőt kap, hanem még annál is jobbat, egy szép érintőképernyős LCD-panelt, és a rajta futó operációs rendszer természetesen az Android lesz (bár teljes mértékben az Amazon saját alkalmazásaira szabva), ami már szinte mindenhol kezdi átvenni a vezetést a mobilpiacon az iOS-eszközök rovására.

Kiépítésében leginkább a szépreményű, de a piacon épp bukásra álló Blackberry (RIM) Playbook-ra emlékeztet, ezt alátámasztja az ODM Quanta céggel folytatott együttműködés, ami a dizájn és hardver-elemekben segített a fejlesztés során. 7 inch-es és 1024×600 pixeles IPS-kijelző, dual-core processzor, 512 Mb-os RAM és 8 Gb-os háttérkapacitás, valamint wi-fi csatlakozás jellemzi, de semmi 3G-s lehetőség, nincs mikrofon és kamera sem, szóval a videókonferencia is ugrott. Az utóbbiak miatt kissé fapadosnak tűnhet a konstrukció, és aggódhatnánk, hogy a Blackberry rossz példáját nem kéne követni, de az Amazon a kiépített marketingje és értékesítési tapasztalata révén nem teljesen esélytelen a tabletes trónfosztásra.

Egyes szakértők szerint lehet, hogy nem is az iPad megszorongatása lenne az elsődleges cél (bár akkor már nyilván örömtáncot lejtenének), hanem az erős konkurens könyvolvasóját, a Barnes & Noble által forgalmazott Nook Color-t küldenék melegebb éghajlatokra, annál is inkább, mert náluk is már az ajtón kopogtat a 2-es verzió a következő hónapokban. Logikus lépés az Amazon részéről a táblagép piacra dobása, hiszen a sima Kindle csak az e-olvasók piacán számít királynak, az online portál a könyveladások mellett igazán szeretne már némi profitot hasítani a zene-, média- és alkalmazáspiacon is.

A nagyobb amerikai újságok és magazinok kiadói (Hearst, Conde Nast és Meredith, amik többek közt a GQ, Cosmopolitan, Car and Driver és Wired márkákat futtatják), valamint a tévétársaságok (Fox) már egymásnak adják a kilincset az Amazon kínálta előfizetői modellbe való beszálláshoz. Sok új azért nincs a nap alatt, az Amazon ugyanis megelégszik az Apple által kitalált értékesítési rendszerrel, vagyis az előfizetési díjak és bevételek 30%-át kéri a platformon való megjelenésért. A tablet mellé ingyen jár majd az Amazon Cloud saját tárhely, tehát kábel nélkül lehet szinkronizálni a saját zenéinket, videóinkat, könyveinket a Kindle-ünkre, az Amazon Prime videóstreamelő szolgáltatást pedig megkapjuk egy hónapra ingyen, ami amúgy évente 79 dollár.

A sajtókonferencián ki is lehetett próbálni a prototípust, az első beszámolók meglepően gyors teljesítményről tudósítanak, az Amazon Silk névre hallgató saját fejlesztésű böngésző is remekül használja ki a processzort és a cloud alapú szolgáltatásokat. November második felében kezdik szállítani a Kindle Fire-t egyelőre az USA-ban (de előrendelni már most is lehet), a karácsonyi szezon biztos megnyomja majd az utolsó negyedéves kezdőszámokat.

Egyébként Jeff Bezoz, az Amazon CEO-ja az eseményen nemcsak a Kindle Fire-t jelentette be, hanem a normál Kindle-nek is adott két kis (vagy inkább nagy?) tesót, az egyik a 99 dolláros (21.000 Ft-os) Kindle Touch, ami méretben és súlyban is kisebb némileg az eredetinél, semmi gomb nincs rajta, fekete-fehér (jobban mondva szürke) e-ink-es technológiával bír, de azért érintőképernyőt ez is kapott, és megmaradt a beépített wi-fi. A másik új típus ugyanennek a 3G-s változata, ez 149 dollárt kóstál majd (31.500 Ft), végezetül a nem érintőképernyős Kindle is új dizájnt kapott, és 79 dollárra csökkentették az árát (kb. 16500 Ft), de csak az USA-ban lesz ennyi, a többi országban 109 dollárért vesztegetik majd (23.000 Ft).

A sajtótájékoztatót követően szárnyalásba kezdtek az Amazon részvényei több mint 4%-os emelkedéssel, a befektetőknek láthatóan tetszik az új termékvonal, de a bejelentéseket persze azért is siettethették, mert jövő héten, október 4-én már az Apple sajtóeseménye következik, onnantól kezdve pedig az iPhone 5-hírek mellett nem lesz elég médiafelület szegény Kindle család számára.

4 hozzászólás