Csak egy laza suhintás – Nokia N9

By  | 

A Nokia mostanában eléggé le van maradva az okostelefonok piacán a konkurenciához képest, nem igazán sikerül labdába rúgnia a sok iPhone, HTC és Galaxy-rengetegben. Talán a Nokia N9 megfelelő válaszlépés lesz, mindenesetre a vadiúj modell már elérhető a finn cégóriás választékában. A színválasztékon kívül (fekete, ciánkék, magenta) azért szolgál pár újdonsággal is az N9-es modell.

Például itt az új swipe funkció, ami tulajdonképpen nem más, mint az éppen képernyőn lévő alkalmazás, fotó, játék, vagy épp sms-ek arrébbsuhintása egy laza mozdulattal, magyarán menügombok nélkül lehet navigálni az egyes programok között. Csak győzzük utána megjegyezni, hogy melyik irányba suhintottuk el a dolgainkat.

Az okostelefon 3,9 inch-es AMOLED kijelzővel bír, és az üvegpanel is szépen lekerekített, hogy hüvelykujjunk megfelelően csússzon minden mozdulatkor (meg persze az is szempont, hogy lehetőleg ne vágjuk el az ujjunkat a képernyő szélén). Maga a külső borítás unibody jellegű (Apple után szabadon), semmi csavarozás és pattintás nincs rajta, ennek bizonyára nem nagyon fognak örülni azok, akik szívesen szétkapnák és felturbóznák az N9-et. Kamerája azért örvendetesen jó minőségű, 8 megapixeles Carl Zeiss optikával és dual LED-vakuval egy szavuk sem lehet a hobbifotósoknak, és videózásban is hozza a 720p-s szintet. A többi hardverelemre és funkcióra sem lehet panasz, van itt 1GHz-es processzor, microUSB, GPS, Bluetooth, HSDPA támogatás, TV kimenet és wi-fi egység is.

Kétféle kiszerelésben árulják az N9-et, a 16 Gb-os mellé 64 Gb-os is választható, az előbbi 480 euróba kerül (~140.000 Ft), míg a nagyobb háttérkapacitású 560 eurót kóstál (~162.000 Ft), vagyis nem igazán szakad el a konkurensek árszintjétől.
Videó a tovább után!


6 hozzászólás

 1. maci

  2011. szeptember 29. csütörtök at 21:16

  És az pl. teljesen lényegtelen hogy milyen oprendszer fut rajta, nemigaz? Végülis csak a hw számít, nem? Azt hittem ezt már mindenkiből kiverték, legalább mobil szinten, hamár pcknél az emberek 90% még mindig csak a hwig lát el… Androidra tippelnék így hirtelen, de ez egy nagyon gyenge tipp, miután a cikk nem igazán segített rajtam…

  • Spleen

   2011. szeptember 29. csütörtök at 21:22

   Meego oprendszer van rajta

 2. beton

  2011. szeptember 29. csütörtök at 22:42

  az első és utolsó meego telefon … :(

 3. iguana

  2011. szeptember 30. péntek at 11:04

  …ami – ha kicsit mögénézünk a dolgoknak – igazából nem is Meego, de ezt már le se mosthatja magáról.
  Must have a cucc erősen.

 4. Shg

  2011. szeptember 30. péntek at 12:31

  5 éve ez max vad koncepciónak számított volna… Nincs megállás……

  • zs

   2011. október 1. szombat at 08:35

   5 éve is tudtak volna ilyet, vagy ehhez hasonlót csinálni, csak senki sem akar első lenni és aztán nagyot bukni, ha nem jön be a piacnak, mert túl drága. Előbb el kellett adni a gagyibbat.
   Egyébként én most nem tennék a Nokiára. Megveszik a Qt-ot, mondanak mindenfélét, fejlesztik a Meegot, kiállnak a Symbian mellett, aztán dobják az egészet, a volt Microsoftos vezető úgy gondolja, hogy WP7 kell ide, ami nem lett eddig egy nagy sikerplatform, a Symbiant dobják (ez amúgy is várható volt), meg a többit is, aztán most lehet, hogy az alsó kategóriás telefonokra mégis Linux alapú operációs rendszert fejlesztenek (de nem Android lesz az, véletlenül sem), blabla. Érdekes.