ASUS Taichi – duálképernyős ultrabook-tablet hibrid

By  | 

Az ASUS a tajvani Computex 2012 expón mutatta be legújabb tabletjét, ami azért nem egy szokványos darab abból a szempontból, hogy kinyitott állapotban tulajdonképpen egy ultrabook, összecsukva pedig egy táblagép, mivel a fedőlapján mindkét oldalon egy-egy LCD-panel virít, amiből a külső ráadásul egy érintőképernyős darab.

Az ASUS  duálképernyős hibrid újdonsága mindjárt 2 méretben is elérhető lesz, 11.6 inch mellett 13.3 inch-es képernyővel rendelhető majd a Taichi, ez utóbbi képátlóval amúgy az eddigi legnagyobb táblagép lehet. Felbontása mindkét típusnál full HD-s lesz, azaz 1920 x 1080 pixeles, és az LCD-képernyők Super IPS-technológiával lesznek felvértezve, vagyis széles szögből is kellemesen nézhetőek maradnak.

Lesz egy előlapi kamerája, ami 5 megapixeles minőségben lő majd képeket, de a többi hardver-specifikáció se kutya: Intel Core i7-es Ivy Bridge-processzor, 4 Gb-os DDR3 RAM, egyelőre ismeretlen kapacitású de attól még sebes SSD háttértár, giroszkóp, iránytű, NFC és 802.11n-es Wifi. A Taichi nem szűkölködik csatlakozókban sem, két darab USB 3.0-s portja mellett micro HDMI és micro DisplayPort-ja, valamint sima audio jack-es csatlakozója is lesz.

A felhasználása sokrétűbbnek ígérkezik a normál ultrabookoknál, a külső képernyő használható akár egy kiterjesztett displayként, mondjuk prezentációkhoz, de jól jöhet akkor is, amikor csak egy gép áll rendelkezésre, miközben több embernek is lenne dolga rajta, ekkor egyszerre előlről és hátulról bökdöshetnénk a Taichi-t, ami várhatóan Windows 8-alapokon fog működni, kombinálva Android-os appokkal. Csak arra vigyázzunk, hogy munkahelyi facebookozás, vicces videó nézés vagy egyéb NSFW content fogyasztása közben ne felejtsük el lekapcsolni a hátsó, fedlapi kijelzőt…

Kapcsolódó ASUS újdonságok:

8 hozzászólás

 1. Szerzetes

  2012. június 6. szerda at 13:14

  A felsorolt pár eseten kívül érdemi funkciója is lesz? Vajon egy év alatt hányszor fordul elő egy notebook felhasználó életében, hogy prezentálnia kell, de nincs projektor?
  Ilyen paraméterekkel az akuja vajon meddig bírja? Lehet érdemben hordozgatós tabletként használni v. 1-1.5 órát bírja ki táp nélkül?

 2. t

  2012. június 6. szerda at 13:58

  „ami 5 megapixeles minőségben lő majd képeket”-szeretném feldgni a seggébe mindenkinek az X megapixel = minőség hányadost.

 3. asd

  2012. június 6. szerda at 18:13

  Ez végül is nem is egy tablet, hanem egy Win8-as netbook aminek az egyik kijelzője érintőképernyős.

 4. M

  2012. június 6. szerda at 23:17

  De miért nem jó a kifordítható kijelző? Mi előnye van hogy kettő van benne? Azon kívül hogy ilyen még nincs?

 5. Szaniszló József

  2012. június 7. csütörtök at 06:39

  Azért én még a billentyűzeti oldal aljára is tennék egy kép ernőt, hogy ha üvegasztalon van és valaki alulról nézné, az se maradjon le semmi fontos prezentációról! Egyébként aki ismer tudja, szeretem az ASUS-t.Valami újdonsággal mindig elő kell jönni Hát ez most egy ilyen….

 6. wolfi

  2012. augusztus 24. péntek at 19:35

  Mennyi lesz a várható ár?

 7. kutyusok

  2012. szeptember 19. szerda at 20:46

  geci, mi ostoba fattyak vagytok? mire lesz jó a hátsó kijelző? miért jobb, mint a kifordíthatós kijelző?

  talán azért, mert bár az ára nem lesz olcsóbb, mint egy ultrabook és egy tablet együtt, de helyből nem kell a két gép között SOHA szinkronizálni ráadásul nem egy szutyok processzor fogja hajtani a táblád, hanem egy ultrabook infrastruktúrája. elég ok?

  a kifordíthatós kurva anyámat meg hagyjuk is inkább… a lehajtható kijelző, mint olyan technológiai megoldás már negyed évszázados. ezt már nehéz elbaszni. a forgathatós, szétszedegethetős, robotos, átfordíthatós faszom megoldásokkal meg legózzanak az idióták, akik meg tudják fizetni, ha garancia időn túl majd csütörtököt mondanak. arról nem is beszélve, hogy táblagépként funkciónál abban az állapotában automatikusan, amikor elrakjuk, mint notebookot, míg az összes többi megoldásnál vagy elsődleges a laptop mód, vagy a laptop-mód igényel valami különleges lépést használat előtt. elvenni, megnyomni a win-gombot és kész, vagy felhajtani a kijelzőt, hogy laptopként használd az előzőt a mobiltelefonok egyszerűségéhez mérten oldja meg, az utóbbit pedig így szoktuk meg. ennyi. kérdés?

 8. kutyusok

  2012. szeptember 19. szerda at 20:48

  megjegyzem, hogy a piac legjobb rövidesen elérhetővé váló, s attól kezdve jó ideig a legjobb elérhető személyi számítógépéről beszéltek.