CES 2012: Trendek és előrejelzések

By  | 

[CES2012] Las Vegas-ban megkezdődött a 2012-es Consumer Electronics Show (CES), a legnagyobb technológiai szakkiállítás, ahol idén január 10. és 13. között minden fontosabb gyártó és piaci szereplő képviseltetni fogja magát, akár egy új innovációról, akár már meglévő termékpalettájának frissítéséről legyen szó. Az alábbiakban nagy vonalakban átnézzük, mire is számíthatunk az idei CES-en, illetve általánosságban véve milyen technikai trendek fogják meghatározni a 2012-es évet.


Elsőként a 3D technológia továbbmenetelését említhetjük, ami nem túl meglepő, az elmúlt években ugyanis rendre kijöttek a 3D-megoldások minden létező platformon (televízió, kézikonzol, tablet, laptop, kamera stb.), ezért logikusnak tűnik a térhatású megjelenítést lehetővé tévő eszközök folytatódó dömpingje. A fejlesztési irány egyre inkább a szemüveg nélküli 3D-élmény felé mozdul, bár még mindig nem sikerült tökéletes megoldást találni az olyan alapvető problémákra, mint például a szem fáradása, az émelygés és a kis látószögből adódó korlátozott rálátás.

A konzolpiacon kisebb mozgolódás zajlik, gondoljunk csak bele, hogy a jelenlegi szereplők (Sony PlayStation 3, Microsoft XBox 360 és Nintendo Wii) már mind öreg motorosnak számítanak a maguk 5-6 éves ciklusával, épp itt az ideje egy kis vérfrissítésnek. A Sony egyelőre a hordozható kézikonzol-piacon lát még esélyt a növekedésre, még decemberben gyorsan ki is hozták a PlayStation Vita érintőképernyős konzolt, de látva a csekély forgalmat, máris 20%-os leárazást kellett eszközölniük. A Nintendo idén a Wii U érintős-mozgásérzékelős kiegészítőjével próbál életet lehelni a csökkenő Wii-eladásokba, illetve a még tavaly megjelent és szintén árcsökkentett 3DS konzol felfuttatására igyekeznek majd a játékok terén nagyobb húzónevekkel kijönni. A Microsoft viszont nagy húzásra készül, várhatóan a CES-en jelentik be a következő generációs konzoljukat, az XBox 720-at, amit többek között AMD-processzorral és Blu-Ray lejátszóval fognak felturbózni, valamint kompatibilis lesz a még meg sem jelent Windows 8-al és a mozgásérzékelős Kinect is jobban integrálva lesz a platformon. Érdekesség, hogy a Microsoft idén utoljára szerepel a CES-en, meglátásuk szerint ugyanis a januári expó nem igazán esik egybe az általuk meghatározott temékciklusokkal. Nem szokatlan a lépés, az Apple például alapból nem is vesz részt a vegasi kiállításon.

Ha már Windows 8: az eddigi előzetes béta-verziókból már látható, hogy a Windows 8 esetében a fejlesztési irány kicsit az érintőképernyős kialakítás és a tablet-formátum felé mozdult el, így várhatóan egyre több tablet-gyártó fog átnyergelni az Android-ról az új operációs rendszerre, a Nokia és a Samsung például már 2012 második felében előállna egy-egy Windows-os táblagéppel. A koncepció az lenne, hogy az Apple iOS-hez hasonlóan egymáshoz közelítsék a laptopok, okostelefonok és tabletek kezelőfelületét, de azért nem szakadnak el a Windows Phone 7 rendszerétől, hiszen annak továbbfejlesztett változata, az LTE-támogatásra kihegyezett Windows Phone Tango is hamarosan debütál, elsősorban HTC és Nokia-telefonokon.

Az Android háza táján ugyanakkor még nincs ok aggodalomra, a piaci részedesésük rendületlenül nő az okostelefonok esetében, és terveik szerint a legújabb, Android 4.0-ás verziót (Ice Cream Sandwich) a Galaxy Nexus-on kívül szeretnék a többi gyártó termékeire is kiterjeszteni, szóval a kiállításon minden telefonmárkától várható legalább egy képviselő az Ice Cream Sandwich rendszerével.

A Near-Field-Communication (NFC) funkciók bővülése egyre több telefonban lesz kézzelfogható, ezen belül például a Google Wallet telefonos fizetési módszer elterjedésére lehet számítani, a cloud computing pedig minden szinten benyomul az életünkbe, a Netflix és a Hulu-féle stream-elős szolgáltatások beépülnek az okostévékbe, mint ahogy a Facebook és Twitter-funkcionalitás is nagyobb szerepet kap a nagyképernyőn. Lassan búcsút mondhatunk az adatok fizikai tárolásának, a felhőbe készül minden fontosabb szolgáltatás.

Hardveres fejlesztésekben sem fogunk hiányt szenvedni, az okostelefonok és tabletek fokozatosan átnyergelnek a az Ndivia Tegra-2-es kétmagos processzorokról a négymagosokra,  az Intel előrukkol az Ivy Bridge-chipekkel, az AMD pedig a Bulldozer nevű chipset-tel és az új Radeon 7xxx grafikus egységével fog nyomulni az expón.

Végezetül az úgynevezett ultrabook-kategória az, amiben a legtöbb fantáziát látják a szakértők. A netbook-korszak a tabletek térhódítása következtében lényegében befejeződött, következnek az ultravékony laptopok, amikben már nem kötnek sok kompromisszumot hardver-szinten, a flash-háttértár, többmagos processzorok (főleg Ivy Bridge), Thunderbolt-csatlakozó, Windows 8 oprendszer és igencsak megnyomott árak jönnek minden nagyobb gyártónál, közülük a Lenovo, ASUS és Acer készül újabb ultrabook-modellekkel a CES-en.