Samsung ATIV Smart PC – Win8-as tabletek

By  | 

A Samsung a most zajló berlini IFA expó idejére időzítve a Samsung Mobile Unpacked 2012 rendezvényén rukkolt elő az új ATIV platformjával, nevezetesen a Windows 8 operációs rendszert használó ATIV Smart PC és Smart PC Pro tableteket, amikkel . amiket az Egyesült Államokban Series 5 és Series 7 néven hoznak majd forgalomba.

Mindkét tablet Inteles processzorral felszerelt, 11,6 colos és billentyűzet-dokkolóval rendelkező modell, az fő különbségek leginkább az eltérő hardverkiépítésben vannak, amivel tulajdonképpen a Microsoft Surface nyomdokain haladnak: a sima ATIV Smart PC egy Intel Atom Z2760-es chip-el üzemel 1.8GHz-en, míg az izmosabb Pro már egy ultraalacsony energiafelhasználású 1.7 GHz-es Intel Core i5 egységet kapott. A Pro változatba a normál Smart PC 128 GB memóriája helyett 256 GB kapacitású SSD került, 4 GB-os RAM-ja is kétszerese a másiknak, sőt még USB-ben is a 3.0-s portot kapta meg, míg kistestvére kénytelen beérni a 2.0-s változattal.

A Smart PC Pro némileg vastagabb, 11,9 milliméteres, így a mintegy 8 órás üzemideje kevesebb is a 13,5 órát egy feltöltéssel kibíró Smart PC-hez képest, a 9,9 mm vastag alapmodell ebben legalábbis veri az erősebb társát. Az azonos képernyőméret ellenére a felbontásban is van éltérés, 1366 x 768 pixeles a Smart PC-é, a Pro ellenben egy Full HD-s, azaz 1980 x 1020-as kijelzővel büszkélkedhet.

MicroHDMI-portos csatlakozási lehetőség mindkettőnél van, ahogy microSD-kártyaolvasó slot is, sőt ha kevesellnénk azt az egy darab USB-s portot, a felcsatolható billentyűzetes dokkolóval két extra 2.0-s helyet nyerhetünk, nem mellesleg így összerakva pedig egy teljesértékű notebook-ot kapunk.

A fotózási lehetőség sem maradhatott ki az ATIV-tableteknél, mindkét verzió kapott egy előlapi 2 megamixeles kamerát, hátul viszont 5 megapixeles jutott a sima Smart PC-nek, a Pro megkapta a menőbb 8 megapixeles optikát. A Windows 8 környezet mellett újdonság lesz a Galaxy Note telefontól átvett Samsung S-Pen stylus használata, amivel jópofa körmölős feladatok végezhetők az előre installált Samsung S Note app-on belül, továbbá hasznos gépelő funkciónak tűnik a 10 ujjas multitouch képesség is. A megjelenés és a két ATIV táblagép ára még nem ismert, azonban vélhetőleg már nem kell sokat várni rájuk.