Streamelés analóg rendszerre – playGo USB

By  | 

Nagy divat mostanában minden háztartási eszközt vezetékmentesíteni, és ennek a trendnek megfelelően a sima régi audió rendszereket is megpróbálják bevonni a digitális világba. A playGo USB szett egészen pontosan az otthoni számítógépünket köti össze egy analóg rendszerrel, legyen az egy hifi-berendezés, hangfalszett, fejhallgató vagy akár egy szimpla rádiós magnó.

Két egységből áll, a jelküldő részt kell a számítógépre csatolni microUSB-s csatlakozóval (ez lehet PC vagy Mac is), és a receiver egységet kell egy audiós kimenetre kötni, ez leginkább RCA-s kimenetet vagy ritkább esetben optikai kábel-csatlakoztatást jelent. A gyártó szerint semmilyen előzetes telepítést nem igényel a rendszer, csak a Play gombot kell lenyomnunk, és elvileg már szól is a zene.

A két egység egy körülbelül 20 méteres rádiuszban képes befogni a másikat, és automatikusan ráállnak egy olyan csatornára a 2,4 GHz-es frekvenciasávban, ahol nincs különösebben interferencia, így zavarmentesen stream-elhetőek mindenféle zenés anyagok 24-bites digitális minőségben. Nem valami nagy méretűek, 10 x 10 centisek a „dobozok”, ami azért előnyös, mert ha sokkal kisebbek lennének, esetleg sok idősebb felhasználó beszedendő tablettának nézné őket, ugyanis ránézésre tényleg van egy ilyen beütésük.

Érdekesség, hogy nem holmi fröccsöntött műanyag kasznit kapott a playGo, hanem egy corian nevű anyagot használtak hozzá, amit amúgy leginkább konyhapultokban és más akril alapú (drágább) bútorokban szoktak alkalmazni. Talán ez is megdobja kicsit az árát, a playGo USB-t ugyanis kemény 450 dollárért vesztegetik (~90.000 Ft).

6 hozzászólás

 1. VincentV

  2011. október 10. hétfő at 13:13

  Nem szeretem az olyasféle megmondásokat, hogy „az én XY márkájú cuccom ugyanezt tudja, és csak 5eFt!!!”, de most valami hasonló jut sajnos eszembe. Ilyesfajta eszközök már ezer éve léteznek, pl. bluetotth alapon, amiknek hatalmas előnye hogy nem csak egy PC jelét lehet így a HiFihez cibálni, hanem akár egy telefonét is. Én pl konkrétan egy filléres SonyE. BT headsetet használok erre a célre, aminek nincs beépített fülhallgatója, hanem egy stereo jack aljzatba lehet csatlakoztatni bármit, akár egy erősítő vonalbemenetét is.

 2. waverider

  2011. október 10. hétfő at 13:17

  drága és nagy a kütyü mérete :((
  @VincentV: melyik SE BT headset típus az? köszi!

 3. VincentV

  2011. október 10. hétfő at 13:32

  Nincs most nálam, képkeresés alapján szerintem a HBH DS200 lesz az. Nem tudom gyártják e még, én 5eFt-ért apróneteztem. Külső tápot ha adsz neki, fixen be lehet telepíteni a HiFi mellé és kész. Pl az én Yamaha erősítőmhöz egy gyári ilyen modul került volna 40eFt-be :) Hangzásra egyébként teljesen rendben van, nem hallok eltérést ahhoz képest mintha direktben csatlakoztatnám a forrást (persze nincs milliós cuccom).

  Egyetlen hátránya hogy egyszerre csak egy eszköz párosítható, tehát ha PC-hez van kötve, majd hirtelen lenne kedved a telefonodról streamelni, akkor resetelni kell a rajta található gombokkal :( Mondjuk ez egy telefon headsetnek lett kitalálva, szóval érthető.

 4. tomigonzo

  2011. október 10. hétfő at 17:28

  csak egy apro megjegyzes, apple ek mar joideje megcsinaltak ezt es szuperul mukodik nem kell dugdosni semmilyen usb sehova es leginkabb az otodebe kerul, mindez applebol, ezek itt meg feltalaltak a kereket ugy latom, ismet

 5. villmérnök

  2011. október 11. kedd at 13:48

  helyes, tegyünk minél több cuccot a 2.4GHz-es sávra (bébifigyelő, cordless telefon, meg ez), aztán nézzünk bután, miért olyan sz@r a wifink.

 6. qp

  2011. október 11. kedd at 17:48

  Így van, Apple Airport Express/Extreme. Winfin keresztül Stream-el semmi kábel, nincs kötöttség, csak a wifi hatósugara…