A szem-vezérelt kurzor megérkezett, a kacsintós klikkre még várni kell

By  | 

[CES2012] A svéd Tobii cég olyan technológiai újítást mutatott be a CES-en, amivel tulajdonképpen kiválthatjuk a jövőben az egeret. A Tobii Eye-Control System segítségével szó szerint a szemünket kell csak használnunk a képernyőn való navigáláshoz, csak ránézünk a monitor egy pontjára, és a kurzor máris oda szegeződik.

Szemléltetéshez a Windows 8 felületét használták, az új operációs rendszerben az alkalmazások, böngészők és egyéb programok mind az asztalra vannak kitéve (ebből amúgy már bizonyosan látszik, hogy a Windows 8-at egyre inkább tabletekre szánják majd), a Tobii pedig a szem mozgását követő szenzorokat pakolt a gépre, aminek a segítségével a számítógép viszonylag pontosan lefordítja a szemgolyóink minden rezdülését.

Ha rábámulunk a Windows 8 valamelyik kihelyezett ikonjára (legyen az egy Internet Explorer-ablak vagy egy zenelejátszó), akkor azt azonnal kijelöli egy kis célzókával, bár magához a megnyitáshoz még szükség van egy bökésre a touchpaden, sajnos azt a jópofa megoldást még nem sikerült kifejleszteni, hogy egy kacsintással vagy pislogással helyettesítsük a kattintást.

A Tobii Gaze interfészen az ikonok között swipe-szerű ujjmozdulatokkal lapozgathatunk, ezen kívül elforgathatjuk az egyes oldalakat, vagy rázoom-olhatunk egy linkre (ami különösen jól jöhet, ha elsőre nem vagyunk képesek a szemünkkel eltalálni a kisméretű hivatkozást), vagyis lényegében az okostelefonokhoz hasonló gesztusokkal kezelhetjük a Windows 8-at. A Tobii a szemkövetés lemodellezését a jövő meghatározó technológiájának szánja, de egyelőre csak kutatóintézeteknek fogják felajánlani a fejlesztést (pl. a fogyasztói szokások elemzéséhez, vagy a kommunikáció segítésére).

Az alábbi videóban viszont egy általuk kifejlesztett játékkal, az Eye Asteroids-al is demonstrálják, hogy nem feltétlenül kell joystick vagy egyéb eszköz ahhoz, hogy szétlőjük az ellenséget, elég hozzá egy gyilkos pillantás:

6 hozzászólás