Legózz össze egy Raspberry Pi-alapú számítógépet

By  | 

kano03

A múlt héten egy házilag összerakható mobilról írtunk, ám számítógépet sem olyan nehéz összeszerelni, mint amilyennek elsőre tűnik, legalábbis a Kano minimál-PC-vel ez igenis kivitelezhető. A legtöbb ember különben is nap mint nap használja okostelefonját, laptopját, és azokon különböző programokat kezel anélkül, hogy a leghalványabb fogalma is lenne arról, hogy mi bújik meg a kaszni alatt, és egyáltalán mit is csinál pontosan a szoftver, amit épp elindított a gépén.

kano05

A Kisckstarter-en meghirdetett Kano összeszereléséhez nem kell atomfizikusnak lenni, azonban mezei felhasználók még így is sokat tanulhatnak abból, ahogyan az egyes perifériákat LEGO-szerűen egymás után összeilleszthetik.

kano01

A gép lelke amúgy egy Raspberry Pi alaplap, amihez sorban hozzá lehet csatlakoztatni a tápot, az SD memóriakártyát, a házilag összerakott kis hangszórót, a wifis chip-et, a billentyűzetet, és nem utolsósorban a monitort (ami persze nem alapfelszereltség), a lenti videó alapján mindössze 107 másodperc elég hozzá.

kano04

kano06

A készítők nem mellesleg programozási alapismereteket is szeretnének átadni, a Kano esetében ugyanis Python-on és Linux-on alapuló, kicsit a BASIC-re hasonlító programnyelv segítségével lesz lehetőségünk grafikus megjelenítésben kódrészletekkel ismerkedni, logikai feladatokat megoldani és alapvető programparancsokat lefuttatni.

kano02

A játékos programozás a gyerekek esetében sokkal mélyebb és tartósabb számítógépes tudást eredményez, így nem lehet csodálkozni azon, hogy a 100.000$-ra belőtt forrásigényt a Kickstarter-en már az első napokban összehozták, azóta pedig az 1 millió dollárt közelítik, így könnyen elképzelhető, hogy a 99$-os (~22.000 Ft-os) Kano-szett rövid időn belül elterjedhet az oktatásban, főleg a fejlődő országokban.

3 hozzászólás