Ultimate – Hangfalszett 400 millióért

By  | 

Pár napja egy új versenyző robbant be a világ legdrágább hangfalai listára és meg sem állt az első helyig. Ehhez nem kisebb mint 2 millió dolláros árcetlire volt szükség, így hiába szabadulunk meg a Bugatti Veyronunktól a szett sehogysem fog kijönni belőle. A svéd Trasmission Audio szerényen csak Ultimate-re keresztelt rendszere olyan high-end bajnokokat nyom le csuklóból, mint a Harion, az MBL X-treme, vagy a Muon

A rendszer nem csak árcetlijében, hanem minden egyéb paraméterében túlmutat mindenen, amit eddig láttunk. A teljes surround 12 db 210 cm magas hangfalból áll össze. Mind a bal, mind a jobb csatornához tartozik egy-egy szuper magas hangok leadására képes panel, két-két magas panel, egy-egy mély és két-két extra-mély. A teljes frekvencia tartomány így 15Hz-től 50kHz-ig terjed (-3dB).


A panelek szimmetrikusan ölelik körbe a vájt fülű hallgatóságot. A kevésbé irányított mélyekkel középen, míg az elhelyezés szempontjából kényesebb magasakkal a széleken. Ha mind a 12 panelt egymás mellé sorakoztatjuk fel, úgy 11 méteres tornasor születik. A teljes rendszer súlya masszív 4 tonna, így panelbe nem ajánljuk. És nem csak a fizikai méretek miatt fontos a jól összerakott ingatlan, hanem a hangnyomás is veszélybe sodorhat egy gyengébb szerkezetű házikót. A 6000 Watt összteljesítményű rendszer a megfelelő erősítővel csutkára tekerve 146dB-t szól. Mintha egy sugárhajtású gépet túráztatnánk a nappaliban. Persze nem az épület lebontása, hanem a tökéletes hangzás a cél. 99dB-nél 0,02% alatti torzítás mérhető.

Már csak egy jófajta erősítő, hangfalkábel, ház és pénztárca kell hozzá.

További infóhalmaz: Transmission Audio

21 hozzászólás