Űrben edzett robotok

By  | 

Colin Angle, Rodney Brooks és Helen Greiner. Hogy ki is ők? A robotika úttörői!
A történet 1990-ben kezdődött az MIT-n, ahol a három tudós úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy kutatási ismereteiket a gyakorlatban is kamatoztassák. A mérnök-trió egy valóságos, bár kezdetben meglehetősen forradalmi projektbe, az űrkutatásban használható robot megalkotásába kezdett bele. A projekt pedig annyira sikeresnek bizonyult, hogy az iRobot alapítójának neve mára már minden, a Marson szolgálatot teljesítő jármű oldalán látható.

5_620 x 385

Tíz évvel később megszületett az iRobot PackBot, melyet az amerikai hadsereg standard felszerelésébe soroltak. 2001-ben a szeptember 11-i események után, a Pentagon és a World Trade Center romjait már az iRobot PackBot-ok kutatták. Legyen szó természeti katasztrófáról, háborús konfliktusról, az iRobot minden helyzetben szolgálatra kész.

Az űr és a harcok edzette robotok hatékonyságát látva, a cég 2002-ben úgy döntött, hogy itt az ideje annak, hogy ezt a forradalmi technológiát minden család otthonába eljuttassák. Olyan megbízható társat szerettek volna alkotni, ami időt és energiát spórol meg felhasználóinak. Így született meg az ELSŐ ROBOTPORSZÍVÓ, melyet Roomba névre kereszteltek, és mára már több, mint 15 millió háztartás nagyrabecsült tagja.

roomba980_620 x 385

Az életminőség és az igények változásával a háztartás új területei nyíltak meg a robotok előtt. A folyamatos felméréseknek és fejlesztéseknek köszönhetően új taggal bővült az iRobot család. Megjelentek a padlótörlő robotok, ezzel együtt a legújabb modell, a BRAAVA 390 TURBO. A padlótörlő robotok topmodelljeként is ismert kecses és elegáns szerkezet gyorstörlési funkcióval ellátva, halkan törli fel a padlót nedvesen, vagy szárazon. Hatékony mikroszálas törlőruháinak köszönhetően minden kemény padlófelületen ragyogó tisztaságot hagy maga után. Kitakarít a falak mentén, de még a bútorok alatt is, és okos navigációs rendszerének köszönhetően nem esik le a lépcsőről sem. Természetesen, mint minden társ, a BRAAVA is igényel némi törődést, karbantartása viszont pofon egyszerű. Csak a bekoszolódott törlőruhát kell tisztítanunk és már készen is áll az újabb bevetésre.

3_620 x 385

És mi az egészben a legjobb? Amíg a BRAAVA 390 TURBO -ugyanúgy, mint minden más iRobot háztartási gép- takarít, addig mi nyugodtan tölthetjük az időt kedvenc foglalatosságunkkal. Olyan halkan dolgozik, hogy akár még pihenni is lehet mellette.

4_620 x 385

Az iRobot név ma már egyet jelent a minőségi, prémium, megbízható háztartási robotokkal. Természetesen ebben a szektorban, mint bármelyik másikban is, a fejlődés folyamatos. Felgyorsult életünk során az igények gyorsan változnak, az iRobot pedig ezeket az igényeket is rugalmasan elégíti ki, sőt megy elébe azoknak, és ez így lesz a jövőben is.
iRobot – Better together!