CRISTAL – Érintőképernyős dohányzóasztal

By  | 

A CRISTAL koncepció egy univerzális távirányítót, egy otthon automatizálási rendszert és egy Microsoft Surface-hez hasonló érintőképernyős asztalt egyesít magában. Egy csokor távirányító helyett az asztal intuitív kezelőfelületéről irányíthatjuk az egész szobát, lakást a TV-től kedzve, a világításon át a porszívóig.

A CRISTAL egyébként a sokatmondó "Control of Remotely Interfaced Systems using Touch-based Actions in Living spaces" rövidítése, amely egyszerűsítve és magyarosítva valami olyat jelent, hogy "Távirányítható rendszerek érintésalapú vezérlése" és akkor az életteret még ki is hagytuk.

A CRISTAL egyik fontos komponense a plafonba szerelt kamera, mely mint egy börtöncella biztonsági kamerája, teljes képet ad a nappaliról felülnézetben. Szóval ha lesöpörjük az újságokat az asztalról és egy érintéssel bekapcsoljuk az asztallap kijelzőjén megjelenik a szobánk képe, az abban lévő távvezérlehető kütyükkel: TV, HiFi, házimozi, digitális képkeret és a porszívó. Ja és a kanapén pedig saját magunkat láthatjuk. Szintén felülről. A Nagy Testvér figyel.

A kezelése magától értetődő és roppant egyszerű. Egy kattintással elérjük a központi médiaszervert vagy PC-nket a filmeket, CD-ket az iPhone-hoz hasonló coverflow technikával kézzel lapozgathatjuk, ha vaalami mélyebbn érdekel, akkor rábökünk és megjelenik a film kis adatlapja, ha még jobban érdekel, akkor belenézhetünk a trailerbe az asztal lapján és ha úgy döntünk megtaláltuk a ma esti programot, akkor simán drag and droppal a plazma TV-re húzzuk és pár másodperc múlva indul a film. Ugyanígy elbánhatunk a CD-kkel, mp3-kal, ha azokat a HiFi-re húzzuk. Fotókat a képkeretre. Ezen felül még piszkálhatjuk a világítást is, de a legjobb játék mégis csak a Roomba utasítgatása. Az érintőképernyőn berajzolhatjuk a porszívó útvonalát a szőnyegen, parkettán az UFO alakú takarítógép pedig nagy lendülettel nekiindul felszippantani a buli közben lehullott ropitörmeléket.

A prototípust $10000-15000-ból (2-3 millió Ft) lehet kihozni. Tömeggyártásba 8-10 év múlva kerülhet, persze akkorra lényegesen olcsóbban. Egyelőre viszont marad a tipikus ágyúval verébre esete sok-sok gyermekbetegséggel: a CRISTAL jelenlegi árából átlagon felüli szórakoztató-elektronikával bélelhetjük ki a nappalinkat, az asztalnak elveszik az eredeti funkciója és egy merész film drag and droppoláskor simán leütjük a pohár bort, aztán jöhet a Roomba. Minden kütyünek kompatibilisnek kell lennie vagy minden egyedileg (garanciavesztéssel) át kell alakítani. A TV-re, HiFi-re a DNLA jó megoláds lehet, de az IKEA-s lámpára, vagy a porszívóra aligha. Szóval nézzük meg 5 év múlva hol tart a a dolog, aki pedig addig sem tud lemondani az érintőképernyőzve lakásirányításról az lényegesen olcsóbban beszerezhet egy Logitech Harmony 1100-at.


CRISTAL videók a tovább után!