A svájci Bernhard Lederer jubileumi tourbillonnal tiszteleg Gagarinnak

By  | 

50 évvel ezelőtt 1961. április 12-én Yuri Gagarin az első emberként repült az űrbe egy Vosztok 3KA–2 (Vosztok–1) fedélzetén. Az egész repülés 108 percig tartott, eközben egyszer megkerülte a Földet. Űrbéli tartózkodása alatt hadnagyból őrnaggyá léptették elő – ebben a beosztásában szerepelt a TASSZ híradásában is. Földet érése után Nyikita Hruscsov üdvözölte. Hét évvel később repülőbalesetben életét vesztette.

Az űrutazás 50. évfordulója alkalmából a svájci óragyártó, a Bernhard Lederer egy különleges, limitált szériás jubileumi tourbillon órával tiszteleg a történelmi jelentőségi eseménynek és Gagarinnak.

A nem mindennapi óra számlapján egy másodlagos 60 másodperces számlap is kering, de az az óramutató járásával ellentétes irányba halad. A teljes kört 60 perc helyett 108 perc alatt teszi meg. Ennyi idő alatt kerülte meg Gagarin a Földet a Vostok kapszulájában a legrosszabbra is felkészülve. Az óralapon ezalatt apró betűkkel végigolvashatóak a legfontosabb állomások melyek felett az űrhajós elhaladt. Ennek a másodlagos számlapnak a tartóelemét egyébként egy Gagarin tiszteletére épített  25 méter magas emlékmű inspirálta. A tourbillon ház oldalán függőlegesen a VOSTOK felirat olvasható ki.

A 42mm átmérőjű óratok 950-es tisztaságú platinából készült és a peremén egy kihajtható nagyító üveg is található. Ezen keresztül az óra minden részlete jól szemügyre vehető. Az utolsó munkafázisokban kézzel készített óraművet három rugó hajtja, melyek teljesen felhúzva 80 óra járástartalékot biztosítanak. A komplex óraművet összesen 264 db alkatrész alkotja, míg az órát 35 ékkő díszíti.

Árcetli még nem nyilvános, de akkora nagyságrendről lehet szó, melyet egy orosz üzletember csengetett (2,88m usd) ki a Vostok 3KA-2 űrkapszuláért tegnap New Yorkban egy Sotheby által, szintén az évforduló emlékére szervezett aukción.

Gagarin Tourbillon videó a tovább után!

5 hozzászólás