Hangfalkábel 1,3 millióért

By  | 

A Pear Cable website-ján azt vetíti a fizetett testimonial, hogy a legjobb hangminőséget produkáló hangfalkábel (jobbra), amit valaha hallott, meg, hogy táncolhatóbb az ezen keresztül jövő zene. 
Ez a mondat, kijelentés felettébb felbosszantotta James Randi-t, aki 1 millió dolláros díjat ajánlott fel, ha valaki puszta füllel különbséget tud tenni (és ezt be is bizonyítja) a Pear Anjou hangfalakábelei között, melyekből egy 4 méteres pár $7250-ba (1,3 millió Ft) kerül és egy hasonló kategóriájú, de mindössze $396-ba (69 900,- Ft – $99 / 2 méter) kerülő vetélytárssal szemben, melyet a Monster Cable (balra) biztosít a megmérettetéshez.

Kitérő: James Randi azon kevesek közé tartozik, akiket az Amerikai Fizikai Társulat különdíjjal jutalmazott az áltudományok leleplezésében elért rendkívül sikeres tevékenységéért. Randi többek között könyvet írt Uri Gellerről, előtte hosszú karriert futott be mint hivatásos bűvész és bilincstörő művész. Manapság inkább leleplezéssel tölti az idejét, mint a paranormális jelenségek kutatója.

A 10 nappal korábbi kihívást ma fogadta el Adam Blake a Pear Audio vezérigazgatója. Teszternek pedig Michael Fremer szakújságíró jelentkezett. Ha igaz és nem hoax az egymillió dollár, akkor azért nem elég azt mondani, hogy az egyik vagy a másik jobb, hanem azt be is kell bizonyítani. (de hogyan?) Valószínűleg értelmesebb lenne a teszt, ha azt nem egy ember végezné, hanem egy kicst nagyobb minta és mondjuk 1000 ember mondaná el a vak teszt után, hogy az első vagy a másik volt-e a jobb, vagy egyáltalán nem tudtak különbséget tenni a kettő között. Várjuk a fejleményeket.