Titánborítású katedrális az Északi-sarkkörön túl

By  | 

A múlt héten az Antarktiszra tettünk egy rövid kitérőt, ezúttal pedig a változatosság kedvéért az északi sarkvidék környékére kalandozunk egy kicsit. Még 2001-ben hirdetett pályázatot Alta városa Norvégiában egy új templom megépítésére, amit a dán schmidt hammer lassen tervezőiroda nyert meg. Rendhagyó terveik alapján a helyi Link Arkitekter kivitelező cég közreműködésével folyt az építkezés több éven keresztül az Északi-sarkkörtől mintegy 500 km-re északra, mígnem ezen a héten hivatalosan is felszentelték az épületet, ami a Cathedral of Northern Lights, azaz az Északi Fények Katedrálisa nevet kapta.

Az elnevezést leginkább maga a hely indokolta, ezen a környéken ugyanis különösen gyakori jelenség az Aurora Borealis az égbolton. Az új templom első ránézésre inkább iparművészeti remekmű, mint spirituális központ, és az ablakai sem éppen díszes bibliai jeleneteket ábrázolnak, inkább az orgona fekete billentyűihez hasonlítanak.

Közepén mintegy 47 méter magasra kúszik fel a fém- és titánborítású spirális tornya, ami elég karakteres jelleget kölcsönöz az épületnek, bár a megvalósításban nem véletlen a hasonlóság a bilbaói Guggenheim múzeummal, még ha nem is lehetett olcsó mulatság ennyi titánnal dolgozni.

A katedrális 1.917 négyzetméteres alapterületen biztosít helyet főleg egyházi szertartásoknak és egyszerre akár 350 fős istentiszteleteknek, de a tervezők emellett további helységeket is kialakítottak kiállító és oktatótermeknek.

Az altai látványosság akár válasz is lehetett az 1965-ben épült Tromsø-beli Arctic Cathedral-ra, ami a maga idejében szintén úttörő alkotásnak számított Norvégiában, mindenesetre a Cathedral of Northern Lights pár szélességi fokot rávert északi irányban a légvonalban kb. 200 kilométerrel arrébb fekvő  „riválisra”. Északon úgy néz ki, ebben versenyeznek a települések.

2 hozzászólás