Fly Citycopter – érkeznek a Vissza a Jövőbe 2. repülő autói?

By  | 

fly_citycopter05

Közelebb van a repdeső autók korszaka, mint azt gondolnánk, főleg hogy a nagyvárosokban kezdenek állandósulni a forgalmi dugók, a fokozódó urbanizáció miatt a gépkocsik növekvő száma kezelhetetlen problémává válik, a szén-dioxid-kibocsátás riasztó mértékéről nem is beszélve.

fly_citycopter04

A nagy szmog kezelésére számtalan ötletük van a városok vezetéseinek, Párizsban például év elején a rossz levegő miatt ingyenessé tették rövid időre a tömegközlekedést és a bérbicikli-hálózatot, hogy az emberek legalább három nap erejéig tegyék félre az autójukat, Pekingben pedig némileg kreatívabb megoldással fedték el a probléma súlyát, amikor hatalmas LCD-képernyőkkel szimuláltak napnyugtát, ha már élőben semmi esélyük sincs a járókelőknek megcsodálni azt.

fly_citycopter02

Eduardo Galvani designer valódi zöld forradalmat ígér a városokban, amennyiben megvalósul Fly Citycopter-koncepciója, ugyanis a környezetkímélő szárnyas autók elterjedése jelentősen enyhítheti a CO2-emissziót, lerövidítheti az utazási időt és csökkentheti az utak forgalmát.

fly_citycopter01

A Jetson-család repülő csészealjára hajazó, 6,34 x 5,2 x 5,5 méteres jármű egy teljes család helyett mindössze két személy számára biztosít helyet, súlya 1.11 tonna és maximálisan 193 km/órás sebességgel szeli az eget legfeljebb 3600 méteres magasságig.

A könnyűszerkezetes, szénből, alumíniumból és titánból készült Citycopter elektromos motorja 320 lóerős, lítium-ionos akkumulátora pedig körülbelül 480 km-ig, közel két és fél órán keresztül biztosítja manőverezést a légtérben, mielőtt 6 óra hosszat újra fel kell tölteni, bár cserélhető aksival meghosszabbíthatóak az ingázások, továbbá napelemei segítségével jelentős tartalékot lehet felhalmozni útközben is.

fly_citycopter11

A pilótafülkében egy joystick-al és érintőképernyős panelekkel irányíthatjuk a minikoptert, és bár minden főbb indikátor megtalálható a fedélzetén, a pilótajogosítvány megléte azért elengedhetetlennek tűnik.

A Fly Citycopter a tervek szerint a beindítástól számított egy percen belül már a levegőbe is emelkedne, így nem is annyira légből kapott a Vissza a jövőbe 2. film jóslata, amiben 2015-re teszik a repülő autók megjelenését, a boldogsághoz már csak tényleg Marty McFly önbefűzős cipője és a repülő gördeszkája hiányzik.

fly_citycopter10

1 hozzászólás