Turing Phone: a szuperbiztonságos mobil erősebb az acélnál

By  | 

Az iPhone 6 és a Galaxy S6 esetében is számtalan hajlítási és törési kísérlet látott napvilágot, amelyek végül #Bendgate mémként kiteljesedve tarolták le az internetet. A csúcsmobilok közül végül a kb. 75 kg-os középponti terhelésnek ellenálló Samsung Galaxy Note 3 került ki győztesként, míg a 35-45 kg körül kapituláló HTC One (M8) zárta a sort. Nem tudni, hogy ez a valós vagy vélt piaci igény adott löketet a Turing Robotic cégnek, de tény, hogy pár napja bejelentették saját fejlesztésű szuperbiztonságos és szupererős okostelefonjukat.

TuringPhone7

A Turing Phone nem úgy erős, mint egy klasszikus túlélőtelefon, azaz nem 1,5 cm vastag és nincs körbegumírozva, így nem csak egy építkezésen, hanem egy irodában is vállalható megjelenésű mobilról van szó, amely állítólag az acélnál és a titánnál is erősebb, pontos összetétel ismeretének hiányában elsőre kicsit bullshit hangzású „liquidmorphium” fémötvözetből készült. Az ultraerős liquidmorphium vázszerkezet mellett még alumínium, kerámia és műanyag elemeket is felhasználtak. Ami a mobilok legsérülékenyebb részét illeti úgy néz ki, hogy a Gorilla Glassnál masszívabb üveget a Turing mérnökei sem fejlesztettek ki, így Gorilla Glass lesz itt is.

TuringPhone10

Az új okostelefon a biztonságra, adatvédelemre is nagy hangsúlyt fektet, így az unlockoláshoz szükséges ujjlenyomatadatokat például nem küldi fel a felhőbe, kizárólag a telefonon tárolja titkosítva: decentralizált AIBE (Anonymous Identity Based Encryption) + TIK (Turing Imitation Key) TF kártya + X-RFID.

TuringPhone5

Ami a teljesítményt illeti nem egy világbajnok, de szégyenkeznivalója sincs. A liquidmorphium házban egy tavaly bemutatott Snapdragon 801 proci ketyeg, amit 3GB RAM támogat, és akár 128GB belső háttértárral is elérhető az LTE teló. A szinte sztenderdnek mondható 5,5”-os kijelző 1080p full HD felbontású. Az előlapi kamera 8, míg a hátlapi 13 megapixeles (+dupla vaku), ezek is teljesen korrekt paraméterek, bár egy igazi paranoid, aki ilyen biztonságos telefont választ nem valószínű, hogy selfieket fog lövöldözni magáról. A teló Wallaby mágneses töltőt és 3000 mAh aksit kap. Android 5.0 Lollipopot futtat saját Turing UI-val.

TuringPhone2

A szögletes design, a vezető mobilgyártók által diktált egyenmegjelenéstől való eltérés biztos megosztó lesz, de éppen ezért sokak számára legalább ilyen vonzó is, főleg, ha az átlagosnál erősebb és biztonságosabb mobilt szeretnének. Korábbi telefonok körül egyébként mintha a pár évvel ezelőtti Lamborghini mobilra hasonlítana leginkább, illetve az Ubunta Edge mobillal is lehet közös vonásokat felfedezni.

TuringPhone6

A Turing Phone nem csak kósza koncepció, a cég már a piacrakerülést és az árakat is bejelentette. A titkosügynök mobil augusztus 10-én érkezik, de már július 9-től előrendelhető lesz. A 64GB-os verzióért $740 (kb. 210e Ft), míg a 128GB-os modellért $870-árt (kb.245e Ft) kérnek majd a tengerentúlon.