Fonottkalács alakú luxusjacht Zaha Hadid műhelyéből

By  | 

zaha-hadid-yachts

Már a jachtoknál is igénylik Zaha Hadid világhírű építész egyedi meglátásait, az ő munkái közül a merész tokiói olimpiai stadionról mi is beszámoltunk, ezúttal pedig a Blohm+Voss (Roman Abramovics anti-paparazzi rendszerrel szerelt 200 milliárdos luxusjachtja is a nevükhöz fűződik) számára készített egy egyedi jacht-koncepciót, amit elsőként a londoni David Gill galériában mutattak be egy kiállítás keretében Hadid más munkáival együtt.

zaha-hadid-yachts-5

zaha-hadid-yachts-12

A tervek között egy 128 méter hosszú szuperjachtot és öt másik, egyenként 90 méteres „kísérő” jachtot találunk, amik szintén a nagy prototípus designját követik. Az organikus rácsszerkezetes kialakítás főként a természetben előforduló tengeri képződményeket követi le, de sok más munkájában is előszeretettel alkalmazza az építész ezt a megoldást, mint például az említett tokiói stadion tetőszerkezeténél, a Szardínia szigetén Cagliari-ban található Kortárs Művészeti Múzeumnál, vagy az Abu Dhabi-ban található Művészetek Palotája esetében.

zaha-hadid-yachts-13

zaha-hadid-yachts-1

zaha-hadid-yachts-2

A flottából a főhajó jelöli ki leginkább a koncepció irányvonalát, a többi öt társa pedig a praktikusan megépíthető verziókat jeleníti meg, a Jazz névre hallgató egyik kisebb jacht például teljes egészében a Blohm+Voss saját specifikációja alapján készül, míg a másik négyet a jövőbeli tulajdonosok egyedi igényei szerint gyártják majd le.

zaha-hadid-yachts-4

zaha-hadid-yachts-9

zaha-hadid-yachts-11

A 90 méteres hajókhoz már a konkrét technikai specifikációt is közölték: merülése 4,2 méter, max. sebessége 16 csomó (~30 km/h), normál utazósebessége 14 csomó körül alakul (26 km/h), hatótávolsága egy tankolással 5.000 tengeri mérföldig terjed (kb. 9000 km), besorolási osztálya Lloyd’s Register, meghajtásáról pedig 2 db 2900 lóerős dízel motor gondoskodik.

zaha-hadid-yachts-17

További luxusjacht csodák: