Steve Jobs 80 méteres jachtja vízre került

By  | 

A Walter Isaacson tolmácsolásban tavaly megjelent 600+ oldalas Steve Jobs életrajzi könyv sok érdekességre világít rá az Apple legenda életéből. Miközben Steve még Apple alapítóként is kopott farmerben és mezítláb járt az irodában és évekig évi 1 dolláros jelképes fizetésért vállalta az elnök-vezérigazgatói pozíciót, azért a pénzt és az érte vásárolható földi javakat sem vetette meg. Egy ezüst SL55 AMG mercivel furikázott (amivel rendszeresen beparkolt a mozgássérült helyre az Apple parkolóban) és személyes álomprojektként egy yachtot is tervezett, magának és családjának.

A yacht tervezésében nem kisebb dizájner, mint maga Philippe Starck segédkezett. Azonban Steve tökéletességre való törekvése miatt a 80 méteres gigayacht, a Venus elkészültét sajnos már nem érhette meg. A hajót éveken keresztül tervezte, számos rajz és makett született, majd 6 éve kezdte el az építését a Feadship nevű cég a holland Aalsmeer városában, ahol ma délután kiúszott a csarnokból és a sajtó és a nagyközönség i s szemügyre vehette a kikötőben.

A hatalmas 80 méteres (262 láb) megayacht egyszerű vonalvezetésű, elegáns, letisztult, minimál dizájnos mint bármelyik Apple termék. A fedélzet egységes teakfa borítást kapott, amit nem szakít meg semmiféle felesleges díszítőelem és a hajó működéséhez szükséges szerelvényeket is elrejtették, amennyire csak lehetett. A különleges, egyedi alu hajótörzs lényegesen könnyebb hasonló méretű társainál.

A 12 méter hosszú, 3 méter belmagasságú közös helyiség, a nappali szinte mint egy Apple store: padlótól plafonig hatalmas keret nélküli üvegfelületek, amit egy hajó esetében a szerkezetére ható erők miatt, nem is olyan egyszerű megoldani. Philippe Starck leginkább a belső tér megtervezésében vett részt, persze az Apple termékek sem hiányozhatnak a hajóról, így a kapitányi hídon például hét darab 27”-es iMac figyel egymás mellett kijelzőként.

A hajó vízrebocsátási ceremóniáján részt vett Steve özvegye Laurene és három gyermeke is (Reed, Erin és Eva). Egyelőre még nem tudni mi lesz a hajó sorsa. Videó:

7 hozzászólás

 1. Szerzetes

  2012. október 29. hétfő at 01:02

  Miért fityeg rajta magyar zászló? :)

 2. Predator

  2012. október 29. hétfő at 01:13

  Tényleg énnyire nem ismered a magyar zászlót vagy csak színvak vagy?? :O -.-
  Nem piros fehér zöld van a hajón hanem piros fehér kék ami a hollandok zászlaja…azért holland zászló van rajta mert ugyebár ott építették a hajót

 3. T75

  2012. október 29. hétfő at 08:52

  Ne bántsd, lehet, hogy elhasznált OLED kijelzőn nézte… :)

 4. Szerzetes

  2012. október 29. hétfő at 10:11

  Hm… lehet tényleg kellene egy új monitor. A melóhelyen kékebb, az otthoni ezer éves LCD-n full zöldnek hatott. Abba már nem gondoltam bele, hogy mivel holland, akár holland zászló is lehet rajta. Gondoltam, hogy a magyarok még itt is jelen vannak :D

 5. Zoló

  2012. október 29. hétfő at 13:24

  Lefogadom, hogy dolgoztak rajta magyar kezek is… ;)

 6. Ragika

  2012. október 29. hétfő at 23:29

  Csúnya.

 7. ákos

  2012. október 30. kedd at 01:05

  ízlések… nekem tetszik. mondjuk raktam volna bele 1 kis feketét. de miért kell 7 imac? teljesen felesleges. még ha a pénz nem is számít, akkor is inkább 2 (3) macpro+thunderbolt display.