Jachtstabilizátorral a tengeri róka ellen

By  | 

Hiába vagy kőgazdag és pózolsz a milliomosok nyugalmával szivarozva két koktélt szippantás között a világ legpazarabb helyein a yachtod korlátjára lazán betámasztva, ha a délutáni szellő által keltett hullámok annyira felkavarják a gyomrodat, hogy sugárban tör elő a reggeli kaviár. Oda a hófehér öltöny, oda tekintély, oda a szórakozás.

Ha eddig nem az 1-5 millió angol font tartott vissza egy jófajta jacht beszerzésétől, hanem a tengeribetegségre való erős hajlam, akkor megérkezett a high-tech megoldás a problémára. A southamptoni hajóshow-n bemutatott Ferretti 630-as Anti Rolling Gyro (ARG) néven szabadalmaztatott technológiával veszi fel a küzdelmet a hányás elleni harcban.

A hajótörzs aljában egy 70 kilós (elég kicsinek tűnik a jacht 36 tonnás önsúlyához képest) elektromos motorral vezérelt giroszkóp található, mely állítólag hatékonyan kompenzálja a tengeribetegség legfőbb okozóját a hajó oldalirányú billegését. Így a felső tízezer húslevessel teli tála már nem fog végigszáguldani az ebédlőasztalon egy nagyobb hullám hatására. Akár sakkozni vagy rizikózni is lehet a hajófenékben, akarom mondani az alsó szalonban. Esetleg biliárd?

A hajó: 20 méter, 36 tonna, 18 személyes, motor: 2×1224 lóerő, max. sebesség 55 kmh, alapár stabilizátor nélkül: 580 milla. A kiállításon a Ferretti 630-as egyébként eltörpült a 37 méteres Sunseeker mellett, melynek 4 Mrd Ft-nak megfelelő fontban jelölték meg az árát.