WallyPower 118 – a luxus torpedó

By  | 

A WallyPower 118 az egyik legpazarabb vízi jármű, amit valaha láttam. Szupertechnológia és elemetáris erő egy közel zen letisztultságú designba öltöztetve, extrém drágán csak kiváltságosoknak.

A Wally Yacht alapítója és fődesignere Luca Bassani Antivari, 47 éves olasz vállalkozó, korábban versenyző, aki Monakói, hajók testreszabásával, egyedivé tétével foglalkozó cégének világhírnevet szerzett. A WallyPower például tavaly megnyerte a MYDA-t (Millenium Yacht Design Award) .

A 118 láb (36 m) hosszú hajón egyetlen kiálló radar, antenna vagy kötél sincsen. A szupertechnológia elegánsan és kompromisszumok nélkül rejtve marad a néhol fémesen csillogó, néhol áttetsző felületek mögött.

Méretéhez viszonyított vízkiszorítása csekély: 95 tonna. De mi is fér el egy ekkora acélcet gyomrában? 3 szint. 3 hálószoba 6 személy részére, külön fürdővel. Egy New York-i loftlakáshoz hasonló enterirőrrel. Kisebb szobák összesen 6 fő személyzet részére, konyha és a hajó orrában egy hatalmas garázs egy 6-8 személyes motorcsónak részére, melyet egy daruval lehet a vízre helyezni.

A teak fával borított deken is pazar megoldások találhatóak. Az egész felső üvegbúra oldala eltolható a benne megbújó étkező szabaddá tehető. A hátsó deken lévő hófehér ülőgarnitúra által közrefogott asztal pedig a vacsi végeztével a padlózatba süllyeszthető, így az ülőgarnitúrából ágyak varázsolhatóak (lásd galéria).

Az úszó erőd farában 3 mega-turbina összesen 16 800 lóerő teljesítményt leadva repíti sima vizen 120 km/h körüli sebeséggel a közel 100 tonnás áramvonalas torpedót. Full gázon tolva a szörnyeteg kilométerenként 30 liter üzemanyaggal csökkenti a gyomrában lötyögő 22 000 literes készletet, így hatótávolsága kb. 750 km, de ha economy üzemódban ringatózunk vele, akkor közel 2800 km-t is megtehetünk vele egy tankolással.

Na és az ára? Hááát a WallyPower 118 által kínált luxus nem jön olcsón. Konkrétan egy átlagos lottó 5-ös sem elég ahhoz, hogy a 24,8 millió dollárt (=5 Mrd Ft) kóstáló jószágot betehessük a kosárba.

Aztán aki a WallyPower 118-as verióját nem találja elég pazarnak, az se csüggedjen, mivel 2007 tavaszán érkezik 143-as (143 láb, azaz 44 méter hosszú) kiadás, mely minden paraméterében felül fogja múlni a fentebb bemutatott példányt. Asszem elkezdek gyűjteni. További 40 kép a galériában