Idegen űrhajó a vízen – Adastra luxusjacht

By  | 

Ne ijedjünk meg, ha esetleg pár éven belül hasonló hajóval találkozunk a nyílt tengeren: az Adastra névre keresztelt luxusjacht prototípusa már javában készül, bár kinézetre teljesen olyan hatást kelt, mint egy vízre szállt idegen űrhajó.

A trimarán szerkezetű, 42 méter hosszú hajótest szerkezetileg eléggé stabil, és a külső borítás is olyan anyagokból készült, ami minimalizálja az össz-súlyt, többek között szénszálas és üvegszálas-kevlár ötvözet van beépítve a hajótestbe.

1150 lóerős Caterpillar C18-as fő motorjával kb. 22 és fél csomós sebességre is képes ideális körülmények között, és erre rásegít még az oldalsó két 110 lóerős Yanmar típusú segédmotor a szárnyakon. Egy tehetős hong-kongi házaspár, Anto és Elaine Marden készítteti a prototípust a John Shuttleworth jacht-tervező céggel, elsősorban magáncélra Föld-körüli utakhoz, szóval a típus tömeggyártása rövidtávon nem túl valószínű.

A fedélzeten összesen 9 fő utazhat kényelmesen, plusz egy 5-6 fős személyzetnek van hely. A belső kialakítás is egészen lenyűgöző, a Jepsen Designs belsőépítész-cég tervei nyomán tölgyfa-borítás dominál a szalon, nappali és fürdőszoba helységekben pazar megvilágítás mellett, enyhe skandináv beütéssel.

Napozóterasz, bár, illetve a társalgóból nyíló panorámaablakok gondoskodnak majd a gondtalan pihenésről, persze csak azok számára, akiket meghív a család.

Komoly munka előzte meg a projektet, már 5 éve folyik a hajószerkezet tervezése és tesztelése, mindenféle hullámtesztelések és stabilitási tesztek kíséretében. Az árról nem sokat tudni, de ha a házaspár megunja a hajókázást vele, talán piacra dobják majd némi „aprópénzért”.

1 hozzászólás