Kicsi a Sonos, de erős – Play:1

By  | 

Az amerikai Sonos az elsők között 2005-ben kezdett el vezetéknélküli hangszórókat gyártani. Nevük mára már szinte összeforrt a multiroom audio fogalmával. Rendszereik segítségével otthonunk minden helyiségében egy egységes, könnyen bővíthető és központilag vezérelhető vezetéknélküli audiorendszer segítségével hallgathatunk zenét. Minden szobában ugyanazt vagy akár minden szobában különbözőt, központilag és az egyes helyiségekből is irányítható. Megoldásuk persze nem feltétlenül a tömegek számára szól, példának okáért a Play:5 modellt 135.000 Ft, a Play:3-at pedig 99.000 Ft vesztegetik, és ezek ráadásul nem is a legkisebb darabok. Ezt az űrt hivatott betölteni az új, kompaktabb  SonosPlay:1, ami kategóriájában például már a Jawbone Jambox Bluetooth-os hangszóróval versenyez. Az 1.8 kilós, 16.5 cm magas hangszórót egyszerű kialakítás jellemzi, a rácsa egy darabból kivágott, rozsdamentes acélból készült, és mindössze egy hangerőszabályzó és play / pause gomb töri meg a külső designt.

sonos_play1

Két utas, egy 3,5 inch-es mélyközép és egy magas sugárzó található benne. Viszonyításképpen a Play:5-ben öt, a Play:3-ban pedig három hangsugárzó kapott helyet. Más Sonos speaker-ekkel is összeköthető, egy ugyanolyan Play:1 speaker-el való összepárosításával például valós sztereó hangzást produkálhatunk, sőt ha még a Sonos Playbar és Sonos Sub-al is összeboronáljuk, akkor egy komplett 5.1 surround hangrendszert varázsolhatunk a nappaliba, amit újabb és újabb komponensek beszerzésével a későbbiekben otthonunk további helyiségeire is kiterjeszthetünk. Akár a konyhára vagy a fürdőszobára is, hiszen a Sonos Play:1 már páraálló (viszont nem vízálló!).

SONOS-PLAY-1-670x340

Pár dologhoz azért hozzá kell szoknunk, ha úgy döntünk, hogy a Play:1-be ruházunk be, mivel a hangszórónak többek között egy külön dugaljra van szüksége, és csakis egy Sonos Bridge-el párosítva vagy közvetlenül egy routerhez csatlakoztatva működik, ugyanis egy saját fejlesztésű vezetéknélküli protokollt használ. Az egyébként 49$-ba (~10.500 Ft) kerülő Bridge vezetéknélküli elosztót most kivételesen ingyen adják a Play:1 mellé a karácsonyi szezonban, így pedig már elég jó ajánlatnak tűnik.

 

sonos-play-1_black

A Sonos alkalmazása PC-n, Mac-en, Android-on és iOS-en is elérhető, amin keresztül 100.000 rádiócsatorna és a legtöbb zeneszolgáltatás stream-elhető (pl. Pandora, Spotify, Rdio, Mog, TuneIn Radio, Songza, Hype Machine), viszont sokatmondó tény, hogy a legismertebbeket (Google Music, SoundCloud, iTunes Radio) még nem támogatja, sőt az új iOS 7 Control Center-jéhez nem is integrálható, mint ahogyan az Android zároló képernyőjén sem vezérelhető még a zenelejátszás.

sonos-play-1

Akiket ezek az apróságok nem tántorítanak el, azoknak kitűnő választás lehet a Sonos legkisebb, legolcsóbb, 199 eurós (~59.000 Ft) vezetéknélküli hangszórója, amely október végétől már rendelhető a tengerentúlon.

2 hozzászólás