Szupergyors könyvszkenner – krónikás a Mátrixból

By  | 

Nem tudom ki próbált már beszkennelni, majd be OCR-ezni (karakterolvasóval Word-ben szerkeszthető szöveggé alakítani) egy több száz oldalas könyvet, vagy akár csak puskagyártáshoz egy 50-60 oldalas jegyzetet egy otthoni asztali lapbeolvasó segítségével. Lassú és izzadságos munka. De azért ne sírjunk Gutenberg előtt ez kézzel történt. Egy feketeöves írnoknak is több mint egy év munkájába telt egy kézzel készült Bibliamásolat.

Na de ugorjunk egy nagyobbat az eddigi rekorder kütyühöz. Egészen idáig a Digitizing Line DL 3000 könyvszkenner tartotta a csúcsot, mely nevéhez méltóan óránként 3000 lapot volt képes feldolgozni, miközben az automatikus lapozást is megoldotta. Két baj van vele a mérete és az ára. $250,000 (48 millió Ft) és akkora, mint egy szoba.

A Tokiói Egyetem alagsorában ténykedő szakemberek Takashi Nakashima és Yoshihiro Watanabe ezt sokkal olcsóbban és kisebben megoldotta, ráadásul négyszeresen ráver az eddigi rekorderre és akár 12 000 oldalnyi karaktert is képes beszippantani egy óra alatt.
A PC-re kötött összeeszkábált fémvázon egy 500 képkocka per másodperc sebességű, 1280×1024 felbontású digicam figyel, mint pók a hálójában. A könyvet egyszerűen alátartjuk és kézben átpörgetjük. A rendszer másodpercenként 3 oldalt képes feldolgozni. Miközben szkenel arra is van ideje, hogy a lapok olvasása közben párhuzamos vonalakat vetítsen lézerrel, így a szoftver a könyv adottságai miatt görbe felületet szépen kiteríti síkba. Egyelőre csak prototípus, így várható, hogy mind a sebesség mind a felbontás tovább növekedik (hiszen az alacsony hibaszázalékú OCR-ezéshez legalább 5MP felbontásra lesz szükség), illetve a szakértő páros távlati célja a miniatürizálás, azaz egész beépíthetősége mondjuk egy mobiltelefonba. Videó a tovább után!