Kidobhatjuk a szemüveget az élességet váltó képernyőknél

By  | 

Amerikai kutatók jelenleg olyan kijelzőkön dolgoznak, amiket a a látásukban korlátozott felhasználók mindenféle korrekciós lencse nélkül is tökéletesen le tudnak majd olvasni. Csak az USA-ban az emberek közel 75%-ának szüksége van valamilyen mértékben látáskorrigálásra, így tömeges igény mutatkozna olyan mobileszközök és okosképernyők megjelenésére, amik már eleve a felhasználó látásához adaptálják a megjeleníthető információkat.

screen_03

Az MIT és Microsoft együttműködésében kifejlesztett Light Field Display technológia különböző algoritmusokat használ egy-egy kép megváltoztatásához a szemlélő dioptria-értékei alapján, a megváltoztatott fényességű pixelek egy fényszűrőn áthatolva pedig már úgy jutnak el a retinába, hogy a teljes képet már élesben láthatjuk. Tulajdonképpen az éles képből visszafejtik azt az állapotot, amit a rossz látással rendelkező szem átalakít belőle, így akik még kénytelenek a tévéhez vagy a laptop képernyőjéhez szemüveget viselni, azok az új technológiának köszönhetően nemsokára el is dobhatják az okulárékat.

screen-surprise-640x0

Ráadásul a korrigáló lencsék kiváltása mellett az olyan defektusokat is kezelni tudják majd az új kijelzőkkel, mint például a szférikus aberráció, aminél a fénysugarak nem találkoznak egy pontban, szóródni fognak és emiatt az fénytörés miatt az összkép bizonyos részei homályosan látszanak. A szimulációk során többek között Vincent Van Gogh-festmények és színes hőlégballonok fényképeit tesztelték egy szenzorokkal turbózott, 326 ppi-s iPod Touch képernyőjén, a fókusz variálását pedig egy Canon DSLR-fényképező optikájával oldották meg, hogy ezzel szimulálják a távollátást és rövidlátást.

Az első kézzelfogható képernyő-prototípusok előállításához még olyan problémákat kell még megoldaniuk, mint például az egyénenként változó fókusztávolság, továbbá a rezzenéstelen szemszög mellett a mozgó tekintetnél sem árt, ha megtartják a kép élességét, sőt az azonos képernyőt szemlélő, ám különböző élességben látó felhasználókra is gondolni kell, akiknél 650 ppi feletti pixelsűrűségnél látnak esélyt az együttes alkalmazásra. Az első hasznos alkalmazási terület lehet, ahol az 500 ppi pixelsűrűség feletti kijelzők valóban indokoltak lehetnek.

szemüveg kijelző