Az okoscipő rezgéssel mutatja az irányt

By  | 

viselhető technológiák körében az okosszemüveg és az okosóra jelenleg a két legforróbb téma, ám hamarosan az okoscipők is helyet követelhetnek maguknak. Az indiai Ducere Technologies által fejlesztett Lechal lényegében nem is igazi cipő, hanem inkább egy felokosított talpbetét, amit bármilyen más lábbelibe betehetünk.

Lechal1

Az antibakteriális borítású, poliuretánból (PU) készült talpbetét Bluetooth-on keresztül áll összeköttetésben az okostelefonnal, GPS-egysége külön méri a megtett távolságokat és folyamatosan a Google Maps-et csekkolja, ráadásul egy olyan vibrációs motor üzemel benne, ami a beprogramozott útvonalterv alapján fog a bal- vagy jobb betétben rezegni egyet aszerint, hogy a kereszteződésekben éppen merre kell fordulni. Ez különösen gyengénlátók számára lehet nagyon hasznos funkció, de a kerékpárosok és motorosok is profitálhatnak a vibráló útirányjelzőkből, és navigálás helyett több figyelmet fordíthatnak magára az útra.

render4

A fitnessz-alkalmazásokra kihegyezett funkciókat a Lechal esetében is megtaláljuk: a lépésszámlálás mellett méri az elégetett kalóriákat és a mozgással megtett szakaszokat, sőt akkor is jelezni fog, ha a telefonunk egy bizonyos távolságra került a lábbelitől, vagyis ugyanúgy ránk szól a cipő, ha otthon hagyjuk a mobilt, mint ha futás közben véletlenül kiejtjük a zsebünkből vagy esetleg illetéktelenek elemelik az utcán.

lechal-bluetooth-shoes

A piros-fekete színvariációkban és 37-47-es méretekben rendelhető Lechal-betéteket 150$-ért (~35.000 Ft) lehet megrendelni a Ducere oldalán, és várhatóan valamikor szeptemberben kerülhet világszerte a polcokra a 24 szabadalommal rendelkező szupercsuka, mindenesetre a nagy érdeklődést mi sem mutatja jobban, minthogy máris több mint 25.000 db-os előrendelést regisztráltak az oldalon, amit fél éven belül 100.000-re tornásznának fel.

okoscipő