Canon PowerShot G3 X teszt – 24-600 mm 25x zoom

By  | 

Az október végi Belga körutazásunkhoz egy Canon PowerShot G3 X készüléket kaptunk tesztelésre a Canon hazai képviseletétől. A por- és vízálló készülék magnézium ötvözet váza jól bírta a gyűrődést a szemerkélő esőben, kompakt kategóriában nagyméretűnek számító érzékelőjével kiváló minőségű fotók készültek, a 25x zoomátfogás elől pedig senki sem menekülhetett, de kezdjük az elején, először is pozicionáljuk.

canon_G3X_teszt_10

Canon PowerShot G3 X helye a mátrixban

A Canon Powershot G sorozata a prémium kompakt kategóriát képviseli már több mint 10 éve és jelenleg a tizenhatodik generációs modellnél tart (G16). Tavaly kezdtek el megjelenni az X-szel bővített modellnevek, amelyek legfontosabb megkülönböztető jegye a kompakt kategóriában nagy méretű 1”-os (13.2 x 8.8 mm) érzékelő. A G1 X Mark II, G9 X, G7 X, G5 X, G3 X sorozatban a G1 X mellett a második kakukktojás éppen jelenlegi tesztkészülékünk a G3 X, amely a hasonló nevű modellekhez képest hatalmas többszörös zoomátfogást kínál: 35mm-es rendszerben: 24-600 mm (F2.8 – F5.6).

canon_G3X_teszt_11

Ami a közvetlen versenytársakat illeti (bridge kategória, a szuperzoom mellett relatív nagy érzékelő és ezzel párosuló képminőség) a Panasonic FZ1000 és a Sony RX10 II jöhetnek szóba, de zoomátfogásban mindkettőt bünteti, a Sony ráadásul közel 1,5x ennyibe kerül pedig a Canon gépe sem olcsó.

Kinek jó, mire jó?

Ezzel a zoomátfogással már bridge kategória, azaz adott esetben tükörreflexes gépet (és pár objektívet) is helyettesíthet, ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk fotóstáskát vinni, objektíveket cserélgetni vagy egyelőre nem szeretnénk egy DSLR szettbe beáldozni. Tökéletes utazós gép, jó ár/érték teljesítménnyel, sokoldalú felhasználhatósággal, teljes manuális kontrollal. A zoomversenyben pedig megálltak egy még ésszerű határnál (amennyiben a 600 mm annak nevezhető:) és nem áldozták be a zoomátfogást a minőség rovására, persze kompromisszumokat így is kellett kötni.

Gyors áttekintés, paraméterek

20MP-es BSI-CMOS 1”-os érzékelő mellett az iSAPS technológiával erősített DIGIC 6 képfeldolgozó proci ketyeg a gépben, az ISO-t 125 és 12.800 között állítható. A sokszor említett szuperzoom 25x átfogásra képes (24-600mm F2.8 – F5.6). Az objektíveltolással működő 5 tengelyes dinamikus képstabilizátor kb. 3,5 lépést képes kompenzálni. 31 pontos autofókusz rendszere kontraszt alapú, ami nagyon jó eredményt ad, viszont tele állásban és videórögzítésnél néha kérhet egy pillanatnyi gondolkodási időt.

canon_G3X_teszt_01

Sorozatfelvétel esetén 5,9 kép/mp sebességet visz jpg esetén, RAW-ban lényegesen lassabban kb. 1 fps-t teljesít.

Adott a teljes manuális kontroll, RAW támogatás, hotshoe és a testreszabhatóság, például a tekerőgombokra és objektívgyűrűre különböző funkciókat állíthatunk be. Ami leginkább adta volna magát, hogy az objektív gyűrű forgatása állítsa a zoomot sajnos nem sikerült összehoznom.

Egy másik zavaró apróság, ami a kézikönyv áttanulmányozása hiányában lehet ismét csak magamnak tudható be, de nem sikerült átállítani: az expo gombot félig lenyomva tartva a tárgyra fókuszálva a kereső kinagyítja az adott képrészletet, így utána képtelenség megkomponálni a képet (pl. a témát a harmadoló aranymetszéshez illeszteni stb.) mert nem látjuk az egészet, csak a kinagyított részletet. Szinte biztos, hogy ez saját bénaság, viszont alapbeállítás és nem volt elég intuitív, hogy 1 hét alatt ki tudjam kapcsolni.

Méretek, megjelenés, kijelző

A gép, nem egy ingzsebbe csúsztatható kompakt, a szuperzoom képességeknek ára van, mégis a 18 lencsetagból álló zoomobjektív, masszív fémvázzal, DSLR-re hajazó markolattal, aksival és memóriakártyával, teljes harci készültségben alig 70 deka felett mérlegel és behúzott objektívvel csak 123,3 × 76,5 × 105,3 mm. Nem apró, de fotóstáska nélkül vállon átvetve egész nap kényelmesen hordozható, van rajta fogás, nem fog kicsúszni a kezünkből.

A nagyméretű 8 cm képátlójú (3,2”) TFT érintőképernyő dönthető, sőt selfizéshez 180 fokban felhajtható, nem oldalirányba nem hajtható ki. Nincs EVF, de opcionális tartozékként külön vásárolható (kb. 75.000 Ft), felpattintható.

canon_G3X_teszt_09

A magnéziumötvözet váz vízállósága jó szolgálatot tett a belga őszi szemerkélő esőben. Állítólag ez a Canon egyik legstrapabíróbb modellje a G sorozatban és a nagytesó EOS 70D-vel megegyező „szigeteléssel” rendelkezik.

A beépített vaku a lencsétől legmesszebb, a szélen helyezkedik el, ezzel minimalizálva a vörös szem lehetőségét, illetve, ami még hasznos és beépített vakuk esetén nem alap: forgatható, plafonra irányítható, nem akarjuk a családot telibevillantani.

Wifi, NFC, GPS, kapcsolódás

A Canon Camera Connect app-ot letöltve egyszerűen párosíthatjuk okostelefonunkkal, ezt követően már nagyobb kijelzőn mobilunkon vagy táblagépünkön lapozgathatjuk az ágyban fekve a nap során készített képeket, a Facebook vagy Insta megosztásra szánt fotókat pedig könnyen átmásolhatjuk.

A G3 X önálló GPS egységgel nem rendelkezik, de mobilunkkal párosítva hely adatokat rendelhetünk a képekhez.

Canon PowerShot G3 X ára, mennyibe kerül?

A G3 X jelenleg (2015.12.15.) br. 299.000 Ft-ért gyűjthető be. Feljebb kacsingatva ezért kapunk egy 70D-t igaz, csak egy nagyon alap belépő obival (18-55).

G3X tesztfotók:

Verdikt:

Nagyon sokoldalú, jól összerakott, kiváló utazós bridge kamera, amivel szinte minden szituációt meg lehet oldani és esőben sem jön zavarba. A relatív nagyméretű érzékelő kategóriájában kiváló képminőséget kínál, amihez egy DSLR árban megfizethetetlen 24-600 mm zoomtartomány társul, mindez egy fotóstáska nélkül is kezelhető kompakt csomagban. Emellett persze teljesíti a higiéniai faktort: full manuális kontroll, RAW támogatás, full HD videó, WiFi.

 

8.2 remek cucc!

Pro

  • masszív zoomtartomány
  • nagy méretű szenzor, remek képminőség
  • időjárásálló váz, Wifi, NFC

Kontra

  • AF sebesség néha lehetne jobb
  • A tele végén már fárad a fényerő
Képminőség 8.2
Zoomtartomány 9.5
Manuális beállítások 8.7
Aksiidő 7.2
Ár/érték 7.8