Lytro Light Field kamera: fókusz, élesség utólag!

By  | 

A profi fotósok hamarosan átértelmezhetik a fényképekkel kapcsolatos utómunkálatok fogalmát, ugyanis itt a Lytro Light Field kamera, ami valami olyasmit nyújt, amit egyik drága fényképező sem. A Lytro segítségével nem kell fotózás közben a fókuszálással és a képélességgel törődni, bármilyen szögből és távolságból lekaphatjuk a célpontot, a lényeges rész kiélesítését elég lesz utólag megcsinálni.

Kissé szokatlan, 41 x 41 x 112 mm-es téglatest alakú a dizájnja, így szó szerint csőre töltve mehetnek vele bevetésre a használói. Az alumínium vázban húzós összetevők lapulnak: a Lytro Light Field szenzor gondoskodik róla, hogy 11 megaray felbontású, HD minőségű interaktív képfájlok készüljenek .lfp formátumban, maga az optika 8-szoros zoom-al és F2.0-ás fényerővel bír, a gép hátulján egy 1,46 inch-es LCD-érintőképernyőn lehet kezelni a képeket, az energiaellátásért pedig egy masszív lítium-ionos aksi felel. Beépített flash-memóriával is ellátták, méghozzá rögtön kétféléből is választhatunk, a 8 GB-os verzióval 350 kép készíthető, a 16 gigás változat pedig maximálisan 750 képfájlnak ad helyet. Hogyan működik?

A hozzá tartozó szoftverrel Facebook-ra, Twitter-re és más közösségi oldalakra lehet egyből publikálni a jól sikerült alkotásokat, Flash vagy HTML-5 alapú beágyazás formájában (amiben az a poén, hogy így ismerőseink is szabadon átrakhatják a fókuszt a képeken). Itt lehet a képekkel játszani: Lytro (sima kattintás fókusz áthelyezés, dupla katt zoom).

A 2012 elején megjelenő Lytro felhasználói célcsoportja mindenesetre eléggé le van szűkítve, ugyanis az előrendeléseket csak az USA-ban teljesítik egyelőre, és a kezelőszoftver is csak Mac-gépekkel kompatibilis. Továbbá az ára sem a legolcsóbb, a 8 gigás kamerát 400 dollárért vesztegetik, a 16 gigás pedig 500 dolláros áron rendelhető.

2 hozzászólás