Olympus Air A01 objektívkamera

By  | 

A SONY 2013-ban új termékkategóriát teremtett a QX objektív-kamera sorozattal (vagy újabb nevén Smart Lens, azaz okoslencse, okosobjektív). Egy olyan érzékelő lapkát is tartalmazó objektívről van szó, amely teljes egészében okostelefonunkkal irányítható vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Az újítás vegyes fogadtatásban részesült: amerikában so-so elfogadták, Japánban viszont egyenesen imádták. Így az Olympus úgy döntött, hogy elkészíti saját modelljét, de az egyelőre kizárólag csak Japánban lesz elérhető.

olympus-air-a01_kamera_objektiv_02

Az Olympus Air A01 egy 16 megapixeles micro 4/3 érzékelővel érkezik és minden E-mount típusú objektívvel kompatibilis, így a kiegészítő segítségével okostelefonunkat könnyedén alakíthatjuk át egy cserélhető objektíves 16 MP-es fényképezőgéppé.

olympus-air-a01_kamera_objektiv_01

A fura szerkezet a mobilunk széleihez pattintható fel kb. 45 fokos szögben. Wi-Fi-n keresztül csatlakozhatunk és az Olympus appal vezérelhetjük, de egy önálló exponáló gombot azért kapott. Az objektív-kamera paraméterei egész impresszívek: 81 pontos autofókusz, 10 fps sorozatfelvétel, 1/16.000 zársebesség. Az Olympus OM-D E-M5 Mark II specifikációjára erősen hajazó adatok. Egyelőre Japánba kell menni érte, de ha a szigetországban sikert arat, akár Európában is megjelenhet.

https://www.youtube.com/watch?v=il-b5bwaaSM