Angry Birds csináld magad csúzli 2.0

By  | 

Az Angry Birds továbbra is jól tartja magát, a Rovio játékának 2009-es megjelenése óta egyfolytában a legtöbbet letöltött játékalkalmazásnak számít a spin-off-okról nem is beszélve, csak idén több mint félmilliárd Angry-Birds-letöltést regisztráltak. A telefonokról és tabletekről a játék időközben felköltözött a PC-kre és Mac-ekre is, amikhez egy kis sufni tuning után már külön csúzli is a rendelkezésünkre állhat a zöld malacok elleni harcban.

A koppenhágai Institute of Interaction Design hallgatói, Hideaki Matsui és Andrew Spitz olyan force feedback kontrollert eszkábáltak a játékhoz, ami valóban egy csúzli hatását kelti, és némileg emlékeztet Simon Fords házilag fabrikált USB-csúzlijához, ám ott egy mbed mikrokontroller, háromtengelyes gyorsulásmérő és feszítés/nyújtás szenzor alkotta a katapult elektronikáját, ráadásul azt kézzel is tartani kellett.

A Super Angry Birds névre hallgató USB-s kiegészítő ezzel szemben az asztalra helyezhető, valamint fából faragott villarész helyett egy csúszkából és egy TNT-feliratos időzítő szerkezetből áll, a csúszka segít belőni a kilövés szögét és erősségét, a TNT-s gomb pedig a speciális madár-effekteket indítja be repülés közben. A csúzlihoz egy audio mixer motorizált fader részét hekkelték meg egy kicsit, így van egy kis ellenállás a madár lehúzásakor, ami utána visszaugrik a kiinduló állapotba. Egy Arduino-alapú mikrokontrollert is beiktattak, ami tulajdonképpen a csúszka szögét és pozícióját rögzíti, a kapott adatokat pedig átfuttatja egy Max/MSP programon. A program ezután a pozíciót egy megrajzolt erővonalra illeszti, és a mikrokontrollernek jelzi, hogy milyen ellenállási erőt fejtsen ki a csúszkán, majd természetesen a mozgást is duplikálja magában a játékban.

Az alapjáték mellett a többi kiegészítővel is működik a dolog, egyedül az Angry Birds Space fog ki rajta, mivel abban már 360 fokos mozdulatokat kellene leképezni, mindenesetre a Super Angry Birds használata sokkal természetesebbnek hat, mintha egérrel vagy az érintőképernyőn hajigálnánk a madarakat, de sajnos egyelőre nem tervezik a házi készítésű kilövő-szett keresekedelmi forgalomba hozását, szóval magunknak kell összeeszkábálni egyet, ha másképp nem bírunk a disznókkal vagy maradjunk az Angry Birds társasjátéknál. Egy egyszerűbb Angry Birds csúzli viszont itthon is kapható: Angry Birds csúzli