Steam Machine: gőzgépekkel a konzolháborúba?

By  | 

A Steam OS egy a Valve Corporation által fejlesztett Debian Linux alapú operációs rendszer, míg a Steam Machine egy a Steam OS-t futtató egyedi építésű PC.

steam_box

A platformot elsősorban játékok futtatására hegyezték ki, így a Steam Machine gépek hamarosan a konzolokkal versenyezhetnek majd a nappaliban lévő helyért. Bár egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy miért választana valaki egy Steam boxot egy PS4 vagy egy akár egy Win alapú PC helyett. Bár nem is kell feltétlenül választani, mivel már dual boot-os verziók is elérhetőek (illetve mi magunk is telepíthetjük így).

Valve-SteamBox

A véglegest oprendszert nem sokkal karácsony előtt 2013.dec.13-án tették elérhetővé. A Steam OS-t tényleg játékra tervezték, így a web böngészésen kívül más integrált funkcióval (pl. fájlkezelő, képnézegető stb.) nem igazán rendelkezik. A felhasználók a GNOME desktop interfész és a kontroller segítségével hajthatnak végre különböző feladataikat a kanapéról, mint pl, egy új szoftver, játék telepítése. A Steam katalógus játékkínálata már több százas nagyságrendű és a sikerjáték játékok nagy része már elérhető a platformra.

steambox5

Ami a hardvert illeti, épített PC-kről van szó, így a konzolokkal ellentétben bővíthetőek. Persze nem kötelező előre összerakott gépet vennünk, ha csekkoljuk a Valve ajánlását, a Steam által megkövetelt minimális konfig igényt, akkor saját magunk is összerakhatunk egy ilyen gépet, de mivel a követelményekben semmi extra sincs, így valószínűleg már eleve Steam kompatibilis hardverrel rendelkezünk. A Valve minimális ajánlása: 64 bites proci (Intel vagy AMD), min. 4GB RAM, min. 500GB HDD, NVIDIA videókártya (később AMD és Intel support), UEFI boot support, USB port és a kontroller támogatás.

CyberPowerPC03-610x343

A Valve 13 különböző, harmadik fél által gyártott, épített Steam Machine-t mutatott be a most zajló CES-en. Az olcsóbb modellek már $500-600 (110-130e Ft) elérhetőek a $1000-1200 (220-260e Ft) konfigok képviselik az erős átlagot, felső közép kategóriát, míg a high-end cuccok $2500-tól (550e Ft) indulnak felfelé, de ezért az árért akár már egy 4K megjelenítésre képes folyadékhűtéses játékgépet is begyűjthetünk.

alienware-steam-box-2

Az elérhető, vagy hamarosan megjelenő Steam gépek:

3 hozzászólás