Spock kapitány tricordere már nem fikció

By  | 

Star Trek rajongóknak ismerős szerkezet lehet a sorozatban gyakran használt tricorder, az a bizonyos kézi szerkentyű, ami alkalmas volt többek között orvosi célzatú szkennelésre, adatok rögzítésére és feldolgozására, meg amúgy mindenféle idegen organizmus alapos átvizsgálására. Nos, a Scanadu segítségével ez már nem sci-fi, az egészségügyi tricorder-rel már 10 másodpercen belül pontos információkat olvashatunk ki magunkból vagy másokból, a bal halántékra helyezve például vérnyomás, a szív pillanatnyi elektromos aktivitása, szívritmus, testhőmérséklet és vér-oxigén-szint mérhető.

A kapott értékek rögtön iOS vagy Android-okostelefonra töltődnek át, ami utána kijelzi és tárolja a statisztikákat egy esetleges kórkép felvázolásához, sőt ajánlásokat is tehet, hogy milyen tünetek esetén érdemes otthon maradni vagy inkább azonnal az ambulanciára sietni.

A Scanadu feltalálója, a belga Walter de Brouwer maga is nagy Star Trek-fan volt a főiskolás éveiben, majd később az MIT-nál töltött évek alatt jutott arra az elhatározásra, hogy összerakja a maga tricorder-ét, egy viszonylag olcsó egészségdiagnosztikai eszközt, ami jelentősen megkönnyíthetné a betegek és orvosok dolgát a betegségek hatékony kezelésében, de nagy valószínűséggel közrejátszott a kifejlesztésben fia 2006-ban bekövetkezett agysérüléses balesete is, ami miatt Brouwer-nek évekig folyamatosan kórházi vizsgálatokra kellett járnia.

A kaliforniai NASA Ames kutatóintézetben össze is állt különböző kémikus, matematikus, szoftvermérnöki és orvosi végzettségű kollégákkal, hogy megalkossa a Scanadu prototípusát, mindjárt háromféle változatban. A Scanadu SCOUT volt az első prototípus, ami a fent említett vérnyomásos teszteket elvégzi, a másik kettő pedig a ScanaFlo és ScanaFlu, amik speciális testfunkciókat mérnek.

A ScanaFlo a SCOUT-al ellentétben egy eldobható, QR-kóddal ellátott műanyag komponens, amivel vizeletet lehet vizsgálni, ebben az esetben a mintavételt követően a QR-kód telefonos lefényképezése után lehet következtetni például terhességre vagy épp terhesség nyomán fellépő rendellenes folyamatokra, cukorbetegségre, veseproblémákra és húgyúti fertőzésekre, a másik eldobható variáns, a ScanaFlu pedig szintén hasonló elven működik, csakhogy az a nyálat vizsgálja és másfajta betegségekre hívhatja fel a figyelmet, amilyen például az A típusú streptococcus, A és B típusú influenza, adenovírusos megbetegedés vagy RSV.

A Scanadu-s vizsgálatok nemcsak magának a betegnek segíthetnek, hanem például a WHO-nak is, ami az összegyűjtött adatokból képes lesz ország- és világszinten is előrejelezni és lokalizálni különböző vírusfertőzéseket, ennek a kézzelfogható hasznát nem kell sokat ecsetelni. A Scanadu jelenleg a Qualcomm Tricorder X Prize 10 millió dolláros összdíjazású versenyén indul, és ha minden jól alakul, a klinikai tesztek és az amerikai egészségügyi intézetek jóváhagyása után már 2013 végén a forgalomba kerülhet 150$ körüli áron (~33.000 Ft). Videó a tovább után!

Ajánló: Star Trek fürdőköntösünk sajnos elfogyott, de van cserébe Star Wars birodalmi és a napokban érkezik még utánpótlás Jedi és Superman fürdőköntösből is!