500$-os házi-mozi-jegy – Prima Cinema

By  | 

Mennyit fizetnél, ha egy mozifilmet a megjelenése napján otthon nézhetnél meg? Az ingyen változatát ugyan ismerjük ennek, csakhogy ezt illegális letöltésnek hívják, és többnyire elég gyatra minőséggel párosul. Ha viszont igazi moziélményre vágyunk saját otthonunkban, az már nem közel sem lehetetlen, legalábbis egy kalifornai cég, a Prima Cinema ehhez kínál megoldást.

A Prima Cinema üzleti modellje meglehetősen egyszerű: megveszed a Prima Cinema Player lejátszó dobozát és a hozzá tartozó, a felhasználó azonosítását szolgáló Prima Biometric Reader-t, és onnantól kezdve filmenként 500$-ért (~108.000 Ft) minden újonnan megjelent blockbuster-t letölthetsz és legálisan levetíthetsz otthon, az már rád van bízva, hogy a filmezésre elhívott ismerősöknek mennyit számítasz fel a külön bejáratú mozitermedben. A lejátszó biometrikus azonsoítást, ujjlenyomat olvasót használ a belépéshez, indításhoz, így elkerülhető, hogy a gyerkőcök a távirányító segítségével véletlenül elindítsanak egy 100 ezer forintos animációs film premierját…

A lejátszóberendezés elegáns és kicsúsztatható designja a BMW DesignWorksUSA stúdió érdeme, és praktikusan belefér egy sztenderd 50 centis szekrénybe, ahonnan az audio és videó-kimenete HDMI-n csatlakozik a projektorra vagy más nagyképernyőre.RJ-45-ös Ethernet-kábelen kapja a mannát a forgalmazóktól minimum 10 Mbps sávszélesség mellett, a mozi minőségét illetően pedig 1080p-s Full HD-s felbontással peregnek majd rajta a filmek, 24 FPS képfeldolgozási sebesség mellett (ennek megfelelően az olyan új technológiával készült filmek, mint a 48 FPS-en futó Hobbit, kapásból kiesnek). Mindezek ellenére a gyártó még a BluRay-lejátszókénál is tisztább képeket és élesebb színeket ígér, az 5.1-es és 7.1 sorround hangzás, valamint a Dolby TrueHD és a lossless PCM támogatás garantálni fogja az igazi mozitermekéhez fogható élményt.

A Prima Cinema kiépítése nem olcsó mulatság, alsó hangon 20.000$-ba kerül (~4.3 millió Ft), sőt az első ilyen installáció 2012. júniusában még közel 35.000$-ba fájt (~7.5 millió Ft) az első szerencsés felhasználónak. A cég mögött máris számos nagybefektető sorakozott fel, mint például a Best Buy Co,, a Universal Pictures és a Syncom Venture Partners médiára és kommunikációs tevékenységekre szakosodott kockázatitőke-társaság, továábá számos ismert filmes személyiség is helyet foglal a tanácsadói testületben: többek között Sid Ganis ex-MPAA elnök, Peter Farrelly rendező, Ira Rubenstein a Fox-tól és Lauren Fryfield a NetJet-től.

Első körben kizárólag a Fox és Universal Pictures stúdiók által forgalmazott filmek fognak szerepelni a kínálatban, de az ígéretek szerint 3D-tartalmak vetítése is lehetséges lesz a Prima Cinema-ban, igaz, némileg magasabb tarifával, 600$-os áron (~129.000 Ft). Egy biztos, ezek után a hagyományos házimozi-rendszereknek új megnevezés után kell nézniük.

3 hozzászólás