Robot a billiárdasztalnál – van lövése!

By  | 

A Shanghai-ban a napokban tartott International Conference on Robotics and Automation (ICRA) konferencián mutattak be német mérnökök egy olyan embernagyságú robotot, amit kifejezetten egy célra fejlesztettek ki, mégpedig a billiárdasztalnál való bűvészkedésre.

Thomas Nierhoff, a müncheni műszaki egyetem hallgatója és társai a robotot olyan, úgynevezett 7-DOF (seven degree of freedom) duál karral látták el, amik az emberi kézmozdulatokat utánozva kezelik a billiárd dákót, mindkét kar önállóan mozog és hajlik, és ezért a robot képes akár egymás után 5 golyót is belőni, miközben szép komótosan megkerüli az asztalt egy-egy lövés előtt. Kis csalás ugyan, hogy a billiárdasztal felett egy kamerát és két spotlámpát is elhelyeztek, de hát ez a robot szeme, amivel felméri a terepet és kiválasztja a legegyszerűbb lövéshelyzeteket, majd karjaival beállítja a dákó dőlésszögét és a lökés erejét.

A könnyebb helyzeteknél a találati arány közel 80 %-os, ami egy nem emberi játékos esetében egész jónak mondható, de azért egy profi játékos ellen közel sem elégséges, elég hamar lemosnák a pályáról szegényt.

Egy videó is megtekinthető a virtuóz billiárdmesterről:

2 hozzászólás