A Star-Trek tricorder már nincs Sötétségben

By  | 

scanadu-bigpic

Még 2012. decemberében írtunk először a Star Trek-utánérzésű egészségügyi tricorderről, a Scanadu-ról, aminek a kifejlesztése időközben már a végstádiumához érkezett. A vérnyomás, szívritmus, testhőmérséklet, EKG és vér-oxigén-szint mérésére alkalmas eszköz gyártója május végén kampányt indított az Indiegogo oldalán (ami egy Kickstarter-hez hasonló startup-portál) 100.000$-os kezdőtőke összegyűjtéséhez. Az egy hónapos kampányból még csak egy hét telt el, de máris az ötszöröse gyűlt össze a kitűzött célnak (közel 500.000$), vagyis enyhén szólva nagy az érdeklődés.

scanadu_scout-towards_tricorder_indiegogo

Pár dolgot időközben finomítottak a Scanadu Scout mérőeszközön, kicsit megváltozott a design és optikai szenzort is pakoltak bele a mérésekhez, valamint 8 bites helyett 32 bites processzort kapott, és Micrium OS-re épült, ami nem mellesleg ugyanaz, mint amit a NASA a Curiosity marsjáró roverjében is használ a bolygó felszínén vett minták elemzéséhez.  Pár technikai részletet is elárultak a működését illetően, például Android-ra és iOS-re fogják első körben kihozni a Scanadu app-ot, támogatni fogja a Bluetooth 4.0-Smart Low Energy-t és micro-USB kimenetet is kap, amin 1 óra alatt már fullra tölthetjük, normál használat mellett pedig akár 1 hétig is használható marad.

scanadu_scout

 

scanadu_screens

scanadu_kid_screens

A passzív szenzorok közül elektródákat, látható és infravörös fényérzékelőt, accelerométert, giroszkópot és mikrofonokat is belepakoltak, és az egyetlen hatás, ami a testünket érni fogja, az az alacsony fogyasztású LED-ek villogása lesz, amikor a készüléket a mellkasunkra vagy a homlokunkra illesztjük.

scanaflo

A ScanaFlo mintavételes komponenst is sikerült továbbfejleszteniük a vizeletet vizsgáló, az eredményt színkódokban visszaadó, QR-kódos műanyag pálca alkalmas lesz többek között glükóz-, protein-, nitrát-, bilirubin-, fehérvérsejtszint és PH-érték mérésére, és a terhességet is kimutatja, viszont ahhoz, hogy az amerikai FDA egészségügyi hatóság engedélyezze a forgalomba hozatalát, 6.000 ScanaFlo-pálcát kellett legyártaniuk a klinikai vizsgálatokhoz, amelyek még most is folyamatban vannak. Viszont az első 1.000 Indiegogo-s támogatót is bevonják a kísérletekbe, és nagyban építenek az ő visszajelzéseikre, hogy a hatósági engedélyeztetés meggyorsítása mellett felépíthessenek egy Global Body Map egészségügyi térképet, ami a felhasználóktól kapott értékeket országok szerint lebontva jeleníti meg, természetesen anonim jelleggel, mégiscsak érzékeny személyes egészségügyi adatokról van szó.

scanadu_globalbody_smallfont

A Scanadu Scout ára nem változott, továbbra is 150$-ra lőtték be (~33.500 Ft), a megjelenése viszont a vizsgálatok és az engedélyezés miatt 2014 első negyedévére csúszik majd.