Samsung SleepSense: a figyelmes hálótárs a TV-t is kilövi, ha bealszunk

By  | 

Ha nincs meg a napi 7-9 órás, megfelelő minőségű alvás, akkor hosszútávon bajok lehetnek: egészségügyi kockázat, napközben minden téren gyenge teljesítmény, sőt ott van a fáradékonysággal járó balesetveszély is.

A Samsung, a berlini IFA 2015 expón bemutatott új SleepSense kütyüje segít abban, hogy gyorsan és könnyedén megértsük alvási mintáinkat és megtanuljuk, hogyan tudjuk javítani az alvás minőségét. Samsung SleepSense használata rendkívül egyszerű. A matrac alá kell helyezni érzékelőt, a SleepSense alkalmazást le kell töltetni a mobilra és össze kell kötni az érzékelővel. Ezt követően már csak be kell aludni (bár a többségnek pont ez az a lépés okozza a legnagyobb nehézséget) és a SleepSense meg is kezdi működését.

Samsung-sleepsense-1

A SleepSense valós idejű, közvetlen érintkezés nélküli érzékelője révén elemzi a szív- és légzésritmust, valamint az alvás alatti mozgásokat, ami alapján minden reggel egy személyre szabott összefoglaló jelentést készít az alvásról. Csörög az óra és kész a riport. Konkrétan lepontozza az alvásunkat, mintha olimpián indultunk volna a műalvás számban. Az alvás pontszámot pedig az adott életkornak megfelelő átalagos adatokkal vethetjük össze.

Az alvás pontszám hét összetevőből kalkulálja a SleepSense: a teljes alvási időből, az alvás hatékonyságából, az elalváshoz szükséges időből, az alvás közbeni felébredések, és az ágyból való felkelések számából, a REM (gyors szemmozgás) fázisában eltöltött, valamint a mélyalvásban eltöltött idő arányából.

samsung-sleep-sense-2

A személyes alvás pontszáma alapján az alkalmazás szakértői javaslatokat ad az alvás minőségének javítására. A Harvard Orvosi Egyetem professzora, Dr. Christos Mantzoros dolgozott együtt a Samsunggal, hogy személyre szabott, professzionális tippeket biztosítson az alvás minőségének javítására – beleértve az életmódra, a táplálkozásra és az edzésre vonatkozó tanácsokat. A személyes alvási mintától függő tippek és tanácsok segítenek abban, hogy a következő alkalommal jobban aludhassunk.

A kényelmes környezetnek kritikus szerepe van a jó minőségű alvásban. Az optimális alvási környezet megteremtése érdekében a Samsung SleepSense kapcsolódni tud a Samsung okos eszközeihez, lehetővé téve a légkondicionáló berendezések irányítását és a tévé kikapcsolását, amikor álomba merülünk. A szenzor a Samsung SmartThings applikációval is képes kapcsolódni, amely számos további otthoni eszközt – köztük a termosztátot, a biztonsági kamerát és az izzókat is – képes irányítani, amelyek befolyásolják az alvás feltételeit.

Sok ember kába és ingerlékeny marad egész napra, ha az óra csörgése a mélyalvás fázisából ébreszti fel. A Smart Alarm megoldás fokozatosan ébreszt, elemezve az alvás fázisairól gyűjtött adatokat és beazonosítva a legalkalmasabb időpontot az ébredésre. Ennek köszönhetően kevésbé leszünk bágyadtak és álmosak a nap folyamán, helyette frissen és energiával telve kezdhetjük meg a napot és vidáman vághatunk neki a csáp által 4 percben maximalizált zuhanyidőnek.

A SleepSense azoknak is segít, akik insomniában szenvedő családtagjaikért aggódnak. A matracuk alá helyezett érzékelővel és a mobilalkalmazás ’Family care’ opcióját választva emailben kaphatunk elemzést a hozzátartozónk alvásának minőségéről vagy egyéb távollétünkben történő gyanús matracmozgásokról…