A Sound Taxi együtt lüktet Londonnal

By  | 

Elsőre egy kifordított autóhifi projektnek tűnik, ahol a mélynyomót és a hangszórókat véletlenül fordítva szerelték be, vagy a kisebb-nagyobb hangszórók akár golyónyomoknak is tűnhetnek, mintha megsorozták volna a keresztapa kocsiját. Azért az óriás kürtök jelzik, hogy itt másról lesz szó.

Az egyszerűen Sound Taxi-ra keresztelt fekete cab múlt héten folyamatosan rótta London utcáit és a tetejére szerelt mikrofonok segítségével magába szippantotta a város élő, lüktető zaját, majd a Mark McKeague fejlesztette szoftver és az Ableton Live segítségével valós időben sample-ekké feldolgozva, majd zenévé konvertálva szórta vissza azokat. A giga kürtökre gondolom a dudaszó hiteles visszaadása miatt volt szükség. A Sound Taxi folyamatos interakcióban állt a város zajával és beszippantott zajszennyezésből folyamatosan élvezhető dallamokkal próbált reflektálni.

A Sound Taxit egyébként a dán fejhallgató márka a AiAiAi és Yuri Suzuki dizájner koprodukciójában készült és az érdekes performansz pedig a cég legújabb Capital nevet viselő fejhallgató modelljét volt hivatott népszerűsíteni.

Ha kíváncsiak vagyunk mi készült, akkor a kísérleti projektből kipottyant zenékbe a „Make The City Sound Better” website-ján hallgathatunk bele.

A kampány középpontjában álló AiAiAi Capital fejhallgató egyértelműen a folyton mozgásban lévő városlakókat célozza meg, maga kütyü pedig a valóságban is majdnem olyan, mintha CGI lenne. Az üvegszálas szerkezet víz, eső és időjárásálló. Ha éppen nem a fejünkön hordanánk egész kicsire összehajtható és a táskába pattintható. Az in-line mikrofon és gombok segítségével fogadhatjuk a bejövő hívásokat, zenehallgatáskor a 40 mm-es driverek pedig a masszív basszusokért felelnek. Az AiAiAi kínálatában egyébként belépő szintű fejhallgatónak számító Capital ára már nem annyira belépő, kerek 100 jurót (28.500 Ft) kell kicsengetnünk, ha ilyet szeretnénk.